Som andra redan har sagt: skaffa en våg.
Vi har haft en köksvåg på bänken bredvid spisen i 25 år. Jag skulle inte slösa en sekund på att försöka mäta mängden pasta på något annat sätt.
Med vågen kan man också mäta mängden för alla andra livsmedel, och slipper fundera ut andra, icke-viktbaserade mått för vart och ett av dem. Jag väger i princip allt: vatten, tomatpuré, mjöl, socker, smör, stekt bacon som ska i en gryta, ris, olja, saft, juice från lime och citron, yoghurt, nötter, färdiglagad mat som ska delas upp i lådor för att frysas in, etcetera.
Många använder decilitermått och liknande för en del saker som jag väger.
Inte jag.
Med vågen blir det mindre disk.
Vissa ingredienser har volymmått i recept. Då behöver man lära sig hur mycket exempelvis en deciliter mjöl väger. Det finns tabeller för sådant, eller så frågar man google: "convert 1 dl sugar to grams". Efter ett tag lär man sig utantill. Många av de recept jag använder har jag skapat själv och skrivit ner alla mått i gram.