Ska gå ner i vikt. Behöver lite råd ang utrustning.

Permalänk
Medlem

Såg nu i efterhand att det var 200kg det handlade om.
Då bör du vara försiktig med sådant som påverkar hjärtat, gör en hälsokoll på vårdcentral FÖRST.
Det gjorde inte jag, efter två månader med tokgym och cykel låg jag på hjärtintensiven och fick hjärtat opererat, och jag vägde bara 165-170.

I början kan det vara så enkelt som att bara dra ner på snabba kalorier, jag åt mycket kyckling och skippade såser och ris, pasta och potatis.
Börja inte tokträna, börja istället med så enkla saker som att ställa dig upp från stolen, sätt dig ner, ställ dig upp 10ggr, repetera 3 set och sen öka på eftersom.
Gå runt i lägenheten, lyssna på podcast eller något. Vid 200 pannor kan jag anta att det är saker som tar emot rörelsen, då är det lättare att du börjat hemma.
Skippa motionscykel helt är mitt råd nu i efterhand, du kommer rasa i vikt enbart av att kontrollera matintaget och om du samtidigt rör på dig kommer det gå undan.

Mealsizer är bra verktyg, som övervuxna mått man mäter upp grönsaker, kött och t.ex. potatis med.
Du kommer vara hungrig, det finns komplement som minskar sötsuget, för mig fungerade Burn-tillskott i kombination med proteinpulver, inte för att bygga muskler, utan för bukfylla och man inte skulle vara hungrig.

Men gå för allt i världen till vårdcentralen först om du inte nyligen varit där. Ta reda på blodvärden, socker och kolesterol så du inte orsakar något galet!

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!

Permalänk
Medlem

Håller med ovan post. Gör en hälsokontroll på vårdcentralen först om du inte redan gjort det. Ta reda på vilka näringsämnen du har brist på och hur hjärtat, levern och njurarna mår och hur hormonnivåerna är.
Skär bort på kolhydraterna successivt så mycket du kan och ta promenader med lite högre tempo så hjärtat slår lite snabbar och kroppen blir varm. Men var försiktig med knä och leder när du är så tung. Om du har tillgång till löpband så är det bra eftersom du kan avlasta lite av vikten genom att hålla i räcket/handtaget längst fram.

Ett tips är att vara konsekvent och äta samma sak varje dag för enkelhetensskull. Man kan köpa svarta restaurangsmatlådor 650ml 500 pack med lock och göra stora mängder som man fryser in så slipper man tänka på matlagning som är den största biten. Särskilt smidigt att ha på arbetsdagar.
Brukar steka kött/fisk/fågel ca150g och frysa in med tinade grönsaker. Skippar alla såser, kryddor och kolhydrater.
Småät inte mellan måltiderna men om du måste är Arlas Mild Kvarg bra.
Svart kaffe brukar också dämpa hungern.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Det med undersökning av hjärta och blodvärden är ingen dum råd

Börja med att simma för att öka på kaloriförbrukning då det inte sliter så hårt på lederna med hög belastning och ändå ger motion på alla muskelgrupper. Du kommer också bli hungrigare men försök håll dig till samma portionsstorlek som innan och om möjligt öka kvaliten på maten rent näringsmässigt utan att öka kalorimängden.

Och just led och senskador är förmodligen allvarligaste risken för motionsskador med din kroppsvikt om du börja motion med att gå hårt och springa eller cykla - och det vill du inte ha i nuläget när du börjar med ett nytt leverne då skada kan vara dödsstöten för din motivation...

Simning: Börja lugnt och varsamt och kanske bara nöjer dig med 200 meter sakta paddlande i barntakt första gången i simbassängen och sedan njut av bastun en stund efter (bastun blir en viktig 'belönings'-morot senare), två veckor senare 300 meter och så vidare - och öka sakta farten när flåset också blir bättre, ett halvår senare kommer inte 1000 meter vara ett problem och du börja kämpa mot klockan och försöker klippa sekund för sekund och otal kallsupar innan du får till andningstekniken av vallen vatten framför som du plötsligt nu har av farten och som du hela tiden kör huvudet i (den som du inte såg något alls av vid den första simningen)

- Det här är flerårsprojekt och det underlättar kraftigt om du skaffar en fast rutin som att simma varann dag en viss klocktid på morronen eller kvällen (beroende vilket du trivs bäst med och vilka öppentider simhallen har) oavsett veckodag och du kommer att snart finna att din kropp är på väg till simhallen vid klockslaget innan din hjärna ens fattat det... det handlar om att överleva de första månaden med tjock pannben och inte vika det minsta lilla fast det är jobbigt och motigt, sedan börja kroppen bli rastlös av sig själv när det börja bli dags för simning.

- Det underlättar skarp att ha kamrat i liknande situation så att ni pushar varandra om någon av er har lite klen vilja en dag - för den dagen kommer och det gäller inte att tappa greppet när det sker och det är jättebra att höra "men kom igen nu - så kör vi!!" i öronen i dom lägena - för struntar man i en dag så är det lätt att strunta i nästa dag också, och nästa... och så är man ute ur loopen och allt arbete innan bortkastat...

När du har fått bort lite kilo (säg att du gått ned till under 150 kilo) - då kan du börja att titta på styrketräning och motion på cykel/band och snabbare promenader som komplement till simning - och det kommer också behövas då simning ger muskler men trimmar inte leder, senor och muskelfästen i någon högre grad utan det måste göras 'ovan vattnet'

Permalänk
Medlem

Att fokusera på annat än cykel kan säkert vara vettigt, men ska man cykla kan man med fördel se på en bra tv-serie samtidigt. Om man ska se ett avsnitt av Big Bang Theory eller Game of Thrones eller whatever beror väl på hur mycket tid man ska lägga på träningen, men jag fokuserade på att cykla med så lite motstånd som möjligt, man får pulsökning och flås ändå. Cykla med mycket motstånd på en träningscykel tycker jag själv är jobbigt mentalt...

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem

Det skrevs innan om klorkänslighet och ha det som argument att inte simma - det är sällan kloret i sig som är besvärande utan möjligen kloraminerna som bildas av hudavskrap mm. och ger det mesta av klor-doften. Många badhus har idag andra reningsprocesser med ozon/UV-strålning - väteperoxid och minimerat kloranvändningen och kanske tom. helt eliminerat den. dvs. det man mindes hur det var när man var barn, är förmodligen inte samma sak som nuläget då många kommuner lägger stora pengar på badanläggningar idag med äventyrsbad, vågmaskiner och annat i anslutning till de egentliga motionssimbanorna.

Undervåningen ser ut som en hel kemiindustri när det gäller vattenbehandling - speciellt i de badhus som byggs idag.

Men oavsett - efter simningen och bastu skall man tvätta sig ordentligt med kroppschampo - från topp till tå, skrev och armhålor och det gäller också badkläderna, skölj igenom dem ordentligt och att man inte sätter på sig den senare innan nästa bad-tillfälle, handdukar och liknande bör också bytas och tvättas ofta.

Permalänk
Medlem

Köp en Apple watch eller motsvarande. Stäng ringarna, håll koll på pulsen, se dina framsteg!

Det går att logga det mesta och få upp grafer på hur jävla grym du är!

Permalänk

Jag hade undvikit cykel på den vikten. Lätt att skada skrevet när man lägger så mycket vikt på mjukdelarna där.

Kanske någon typ av crosstrainer? Min favorit är modellen som kallas arc trainer. Skonsam för kroppen.

Permalänk
Medlem

Tack för alla råd alla ger, detta kommer hjälpa mycket. Har redan varit i kontakt med VC och dietist och håller har fått en del hjälp därifrån, gjort tester och sådant, hjärtat ser bra ut och blodsockret ligger nu Mycket bättre än vad det gjorde förut. (Typ2 diabetes pga långvarit högt socker av all läsk osv)

Har fått Mycket bra tips, många bra ideér. Tack till er alla. Ska uppdatera med progress allt eftersom <3

Permalänk

Med ett motståndsband och den egna vikten finns det massor av övningar man kan göra som inte belastar leder i onödan. Mitt råd om man (ts) vill träna hemma är att göra varierande övningar för hela kroppen med låg belastning, många repetitioner och korta pauser. Om det "flåsmässigt" känns som en rask promenad så är man på rätt spår. Man skall få upp pulsen men inte så pass att man kipar efter andan. Fotledsvikter är också smidiga att använda, funkar även på handlederna och belastar lagom mycket.

Högst troligt (ganska säkert) kommer dina blodsockervärden att gå mot det normala ju mer du går ned i vikt. En sak att ha i åtanke är att motion ökar insulinkänsligheten, vilket är positivt. Jag som har typ1 får minska på insulinet när jag kan träna som vanligt, och det är också lättare att hålla blodsockernivån jämn.

Permalänk
Medlem

Hitta ett långsiktigt sätt att äta bättre. Ketogen diet (LCHF) funkar, MEN numera är jag inte övertygad om att det är det bästa. Det vetenskapen kan styrka är bäst för insulinkänslighet, vilket är nyckeln till långsiktig hälsa är en diet som är växtbaserad med låg fetthalt och mycket frukt och grönt.

Bästa är som sagt om du kan hitta ett sätt att äta som är långsiktigt.

Permalänk
Medlem

Fantastiskt av dig att orka ta tag i din livsstil! Det viktigaste är att röra på sig, lägg inte allt för mycket tanke på att du ska göra "rätt" i början. Ett tips kan vara att köpa ett par bra kängor som både ger stabilitet och dämpning, blir roligare och enklare att ta sig ut och röra på sig då.
Hör av dig om du vill ha några tips, och framförallt - lycka till! Håll oss uppdaterade

Visa signatur

Ryzen 5 5600 || Powercolor AMD Radeon RX 6800 16GB || Corsair 2x16GB 3200MHz || NZXT H1 V1 Custom Mod ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Med risk för att låta fördomsfull, höjer inte typ vilken aktivitet som helst pulsen om man väger 200 pannor? Tänker att det kanske inte behövs några redskap ännu, utan att det är fullt tillräckligt att du bara börjat röra dig mer i vardagen till en början?

Generellt gäller att träningen har marginell effekt på viktnedgången, det mesta har med kostvanorna att göra. När du lagt om de senare kommer du börja tappa kilon oavsett vad. En variant kan ju vara att fortsätta som du gör nu med motionsbiten, och köpa träningscyklar etc när du börjat närma dig de där 120 kilona som verkar vara övre gräns för så mycket sådant, om det fortfarande känns aktuellt

Tänkte precis samma här. TS kan börja promenera lite mer, eller ta en promenad till jobbet / hem etc. Med den vikten så kommer viktnedgången att kännas brutalt snabb i början särskilt om det kopplas till hälsosammare mat intag.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem
Skrivet av Korize-:

Jag ska gå ner i vikt har jag bestämt. Och jag är en redigt stor kille just nu, ca 200kg snackar vi om.

Har redan börjat med att gå och äta bättre, dragit ner socker nästan helt, slutat med läsk osv osv.

Min fråga är väl mest detta, Jag vill ha en träningscykel som jag kan hålla på med de dagar jag inte vill gå. De flesta spinningcyklar / motionscyklar har en maxvikt på 120kg och de för större är rätt jäkla dyra.

Hur pass viktig är denna maxvikten? tänker typ, hur stor är chansen att en spinningcykel går sönder om jag använder den om den har 120 maxvikt?

Jag skulle inte rekommendera spinning, innan du kommit under 120Kg (killgissning) bör du bara arbeta med lågintensiv träning för att undvika skador. Jag skulle rekommendera en sk recumbent, där kan cykla vilken takt man vill medan man kollar på TV, man sitter bekvämt och har inga ursäkter att låta bli.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Korize-:

Tack för alla råd alla ger, detta kommer hjälpa mycket. Har redan varit i kontakt med VC och dietist och håller har fått en del hjälp därifrån, gjort tester och sådant, hjärtat ser bra ut och blodsockret ligger nu Mycket bättre än vad det gjorde förut. (Typ2 diabetes pga långvarit högt socker av all läsk osv)

Har fått Mycket bra tips, många bra ideér. Tack till er alla. Ska uppdatera med progress allt eftersom <3

Då har dom predikat tallriksmodellen för dig? Exempelvis en del potatis en del kött samt en del grönsaker? Skaffa mindre tallriklar så kan du fortfarande äta en "full" portion.

Angående läsk så kan man faktiskt blanda funlight med kolsyrat vatten, jag gillar funlight apelsin kolsyrat.

Fick själv diagnosen typ 2 diabetes, dagen efter slutade jag med att dricka 2-2,5L läsk om dagen & gick över till cola zero & numera funlight bytte även till nyckelhålsmärkt bröd & det är typ det enda jag gjort & har gått ner från 106kg till 93kg på 4 månader.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

Den bästa utrustningen för att tappa vikt är en köksvåg. Man måste inte räkna kalorier resten av sitt liv men om man äter för mycket kan man ha tappat lite perspektiv på vad en normal portion och vad ett normalt intag under en dag faktiskt ser ut som

En köksvåg där man väger det man äter och räknar på det faktiska kaloriintaget hjälpte åtminstone mig med att få en bild över hur en tallrik bör se ut vs. hur den såg ut när jag åt som mest.

En annan liten tankevändning som kan göra skillnad är att tänka på det som något positivt att man är lite hungrig. Istället för att tycka det är jobbigt att gå och lägga sig och känna sig lite hungrig kan man försöka se det som "Vad duktig jag är som är lite hungrig när jag ska lägga mig".'

I övrigt: Lycka till!

Visa signatur

Raven RV02-e // 2500k@4.5GHz // 16GB 1866MHz // Sapphire 390// AX1200 // Silver Arrow // AsRock p76 E4 Gen 3 // Majestouch 2, bruna // 128GB Crucial m4 som systemdisk, 2TB WD Green som lagring och BX100 250GB för spel // ATH-m50x

AW 14
"Citera" för svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av HugSeal:

Den bästa utrustningen för att tappa vikt är en köksvåg. Man måste inte räkna kalorier resten av sitt liv men om man äter för mycket kan man ha tappat lite perspektiv på vad en normal portion och vad ett normalt intag under en dag faktiskt ser ut som

En köksvåg där man väger det man äter och räknar på det faktiska kaloriintaget hjälpte åtminstone mig med att få en bild över hur en tallrik bör se ut vs. hur den såg ut när jag åt som mest.

En annan liten tankevändning som kan göra skillnad är att tänka på det som något positivt att man är lite hungrig. Istället för att tycka det är jobbigt att gå och lägga sig och känna sig lite hungrig kan man försöka se det som "Vad duktig jag är som är lite hungrig när jag ska lägga mig".'

I övrigt: Lycka till!

Jag håller med till 100%. CICA.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Korize-:

Jag ska gå ner i vikt har jag bestämt. Och jag är en redigt stor kille just nu, ca 200kg snackar vi om.

Har redan börjat med att gå och äta bättre, dragit ner socker nästan helt, slutat med läsk osv osv.

Min fråga är väl mest detta, Jag vill ha en träningscykel som jag kan hålla på med de dagar jag inte vill gå. De flesta spinningcyklar / motionscyklar har en maxvikt på 120kg och de för större är rätt jäkla dyra.

Hur pass viktig är denna maxvikten? tänker typ, hur stor är chansen att en spinningcykel går sönder om jag använder den om den har 120 maxvikt?

Om du väger 200 och går på en som har max användarvikt 120 kommer den garanterat gå sönder, hade den klarat 200 i tester hade den varit klassad betydligt högre än 120.

Läser man på lite så ser man att löpband är att rekommendera om knäna håller, annars är just recumbents bra då majoriteten av belastningen ligger i en rejäl sits.

Svårt att se möjlighet att komma under 25 000:-.

Just nu bör det som nämnts gå ganska snabbt att tappa vikt eftersom du bör ha en extremt hög ämnesomsättning även i total vila. Så länge du håller en bra/lagom kaloridiet. Hittade ett band för ca 27 000:- som klarar 175Kg, det kanske kan vara ett bra delmål.

https://fitnessshoppen.se/shop/kettler-alpha-run-62750p.html

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Angående läsk så kan man faktiskt blanda funlight med kolsyrat vatten, jag gillar funlight apelsin kolsyrat.

Mitt livselixir, just nu Cloudy Apple och Cactus/Apple.

Har installerat kolsyremaskin direkt i diskbänk för att minska på alla "hinder" att dricka utan kaloriintag (hatar stillvatten). Ligger i din viktklass men just nu på en bottennivå (vågar inte kolla men troligen tresiffrigt).