Går det att byte nummer på Hårddiskar via mjukvara?

Permalänk
Hedersmedlem

Går det att byte nummer på Hårddiskar via mjukvara?

Går det att byta nummer på hårddiskarna via mjukvara utan att mecka runt med uppsättning av kablarna? Jag vill tex att C: ska vara Disk 0, och D: ska vara Disk 1 osv.

Permalänk
Keeper of the Bamse

Ptja, du kan ju byta bokstav på dem.

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com

Permalänk
Medlem

tror det är beroende på vilken sata port dom sitter i

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Printscreen:

Ptja, du kan ju byta bokstav på dem.

Jo jag vet att det går att byta bokstav. Det är dock nummer jag vill byta

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Haptic:

tror det är beroende på vilken sata port dom sitter i

Jaha ok. Trodde att det skulle vara så. Det går inte att byta nummer via mjukvara?

Permalänk
Medlem

varför ska du byta.?
finns ingen som helst anledning vad jag vet?

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Du kan byta plats på kablarna på moderkortet eller fysisk plats på diskarna i chassit

Permalänk
Entusiast

Numret bestäms helt enkelt av i vilken ordning diskarna "upptäcks" av systemet. Där är det många faktorer som spelar in i den processen, varav en del inte går att kontrollera. Om man mot all förmodan lyckats få en ordning som man själv vill ha, så finns inga garantier om att systemet bibehåller den ordningen då andra faktorer kan komma att ändra detekteringsordningen.

Vill du verkligen få det i en ordning du föredrar, så skaffa en SATA/SAS kontroller som har "staggered spinup"-funktionalitet. Anslut alla diskarna till den kontrollern och konfigurera allt via kontrollerns egna konfigurationsmjukvara.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Som redan sagt ordningsföljden bestäms av hur BIOS scannar PCI-enheterna vid Boot och hur fort enheterna svarar och ger klartecken - när vald OS startar och efter POST så är allt redan klar och kan inte ändras, bara läggas till (som tex. när en USB-enhet ansluts) eller inaktiveras.

Med detta skall man veta att det som är disk0 i din lista - inte garanterat pekar på samma fysiska disk vid varje start, stoppa du in en snabbare disk som blir klar fortare vid boot så kan hela listan bli omgjord och har man många enheter som svara lika snabbt så kan det bli slumpmässig ordning för var start

Därför har man infört något som benämns UUID av just orsaken att kunna kunna skilja och identifiera på både HW, hårddiskar, partitioner och sub-partitioner och andra logiska och virtuella enheter på säkert sätt och att benämningen är unik för enheten utan krockar med något annat.

I linux lär man sig snart att det som kallas /dev/sda (i windows motsvarande 'disk0') inte alltid är boot-disken (C:) utan kan vara 'D:' och disken för 'C:' heter plötsligt /dev/sdb (i windows 'disk1')

om man kör 'dd' och annat i linux så måste man alltid dubbelkolla innan så att man inte kör på fel fysisk disk med förödelse som resultat...

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tackar och bockar för alla svar.