Permalänk

Efter mycket vägande blev det nu ett studio91 http://www.netonnet.se/art/foto/fotostudio/utrustning-fotostu...

Königs egen dokumentation är väldigt otydlig men faktum är att jag blev glatt överraskad. Det följde med en väska där allting kan packas ned, dessutom följde det med en trådlös transmitter för hotshoe, vilket inte klart framgick av deras egen hemsida.

Jag har testat både den inbyggda trådlösa, samt optisk slav från kamerablixten och båda fungerar kanon.

Det enda vara att osis nog var båda inställingslamporna var trasiga ur kartong, men det är ju trots allt en bagatell, det är bara att byta ut. Jag hade en reserv själv så jag har testat den iallafall.

Jag är väldigt nöjd hittils, har gjort några tester. Som bakgrund har jag baksidan på 140cm vaxduk som jag köpte 4 meter på rulle (dvs jag bad att få en rulle med) Tejpad i taket med silvertejp och så får rullen ligga kvar på golvet som motvikt, fungerar faktiskt skitbra. En vaxduk är också så pass styv och med rulle kvar vid golvet blir den slät och fin. Riktig jädra bra budgetlösning. Silvertejpen sitter kanske inte för evigt, men gott och väl för en session och mer därtill.

Det som jag kompromissade på är att studio91 inte har proportioneligt inställningsljus utan endast konstant fast men det är ingen katastrof, man kan ändå se ganska direkt hur det blir.

En sida som beskriver bättre vad som följer med är
http://www.billebro.se/myshop/myshop_start.php?APPID=3&PRID=3... bättre än königs egen hemsida

Permalänk
Rekordmedlem

Hur var blixtstyrkeinställningen, är det fasta steg eller steglöst och hur långa kablar följde med ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Hur var blixtstyrkeinställningen, är det fasta steg eller steglöst och hur långa kablar följde med ?

blixteffekt: Från 1/8 till MAX och steglös, jag har kört den på rätt låg effekt och då fungerar det ändå med ISO100, så effekten är mer än tillräckligt för hemmabruk, 2 x 150Ws. Eftersom det är steglöst så vet jag inte exakt vad jag körde men knappast mer än 1/3 och då är det max exponering vid ISO100.

Inställningslampan är som samt ej proportionelig utan är antingen på eller av, men den är guld, för när jag testat igår ser man väldigt bra precis allt direkt, tex reflexer i glasögon etc.

Vilka kablar menar du? 220V kablarna till blikxtarna är väl gissningsvis 4 meter även om jag inte mätt exakt, sync kablarna har jag inte ens tagit upp ur plastpåsen eftersom jag kör det trådlöst. Men jag kan ju ta upp och kolla om du vill veta.

Permalänk

tja eller om man ska vara korrekt så vet jag egentligen inte vad minsta effekten är (har ju inte MÄTT den) - det står 1/8 i MANUALEN och 1/16 på Königs hemsida. Men för mig är det iaf tillräckligt lågt. Men jag tror 1/16 på hemsidan är skrivfel.

Permalänk
Skrivet av Aristotele:

sync kablarna har jag inte ens tagit upp ur plastpåsen eftersom jag kör det trådlöst. Men jag kan ju ta upp och kolla om du vill veta.

sync verkar vara ~4.7m, men det använder jag ju inte finns ingen anledning

Permalänk

stativen ~ 2m har inte mätt exakt

Permalänk

Lite mer feedback ang KN-studio91 ifall någon är intresserad (Är extremt nöjd hittils, återstår att se hur många år det håller bara, König är ju inget kvalitetsmärke direkt)

För att slippa att den inbyggda blixten påverkar exponeringen så har jag använt den medföljande hotshoe transmittern vilket jag uppskattar mycket!
Den är är specad till en sync speed på 1/200s. D5100 kan synca som kortast med 1/200s med blixt och gör jag det så får jag lite mörka band längst ned i bild pga att blixte inte hinner klart innan tiden är slut, det händer dock på kanske en bild av 15 eller så. Så 1/200s verkar vara precis på gränsen, då det missynkar en gång av 15 eller så. Beror möjlige på lite långsamma blixtar eller så på transmittern,

Så för att få det att fungerar klockrent precis varenda gång kör jag nu på 1/160s och det fungerar utmärkt, perfekt synk. Har ingen som helst betydelse om man kör 1/160 eller 1/200, tänkte bara nämna det ifall någon undrar om det. Königs egen dokumentation är dock i tunnaste laget. Pengarna tog nog slut innan de han skriva klart manualen

Har mest kört på ISO100, 1/160s samt f/10 vilket är ungefär där mitt objektiv är också är som skarpast på 50mm, vilket var en lämpligt brännvidd och jädrar vad skojigt det är att fota när det det blir så grymt bra. Och då inte bara att det blir toppklass på exponering utan frmaförallt hur fränt det blir när man kontrollerar skuggorna, vilket är hela grejen jämfört med en blixt rätt i ansiktet som det blir annars.

Permalänk

Lite mer studio-feedback...

Testade i gimp i morse att frilägga en bild tagen på den vita vaxduken och byta ut det mot en bagkrundsbild med solnedgång. Lite hår trill trots gick det faktiskt riktigt bra, trots att bakgrunnden var ljus och solnedgången mörkare. La ned ca 15 minuter på det och det hade gått att göra mycket bättre om jag finjusterat mellan håstråna. Genom att köra gråskala, sedan invertera och sedan öka kontrasten så kommer man väldigt nära en mycket bra lagermask speciellt kring håret.

Ännnu en roligt sak med studiobilder att det blir 100 gånger enklare med friläggning och att få in en snofsig bakgrund. Det gäller bara att se till att man justerar så färgtemperaturen på bakgrund och frilagt objekt matchar, så blir det riktigt bra. Jobbar man i 200 eller 400% och finlirar så syns det inte överhuvudtaget på en A4 utskrift sedan på normalt betrakningsavstånd.

Samma sak är väldigt jobbigt att göra om det är blandat bakgrund mellan hårstråna. Det är just håret som är knivigt. Kroppskonturer i övrigt är ju enkelt att frigöra manuellt om man lägger några minuter på att rita i små steg.

Skojigt värre Kanske lite taskig tajmning att börja leka med studiofoto nu när det är sommar! men men... egentligen mer vintersysselsättning kanske

Permalänk
Rekordmedlem

Hur känns königprylarna för övrigt, känns det som de "håller ihop" och stativen är stadiga och sånt eller är det gungigt ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Hur känns königprylarna för övrigt, känns det som de "håller ihop" och stativen är stadiga och sånt eller är det gungigt ?

Jag har ju ingen erfarenhet av dyrare stativ, förutom kamerastativet då! kamerastativet som jag har till kameran är ett relativt kraftigt stative i aluminum ju som ett spett i marken jämfört med dessa. Men å andra sidan tycker jag det fungerar fint. Visst aningens svajiga är de, dvs de sviktar aningens lite gran när man sätter på boxar etc, men det tyckar jag saknar betydelse inomhus. Har man väl ställa upp allt och dragit åt stativskruvarna och låter det stå, så så står det fint. Och då kör jag det på maxhöjd ca 2meter, inga tyngder på fötterna. Men det är klart snubblar man på stativet eller på kablarna finns ju risk att man river ner något. Men lite höjd får man väl hålla, inga fyllefotningar Tanken med stativen är väl också att de ska vara portabla och inte vara för tunga. jag har allt nedpackad i medföljande väska. Tänkte ev ta med det för produktfoto på ett ställa under sommaren.

Utomhus däremot, skulle jag kunna tänka mig att om man lägger sandsäckar på fötterna (vilken man måste) så kan stativen sannolike svaja lite i vinden. Men för inomhusstudio är jag helnöjd.

Så för utomhusfoto i vind, skulle jag nog kanske inte rekommendera detta! Men å andra sidan kan jag tänka mig att även dyrare stativ svajar om vinden tar i softboxar och paraply, såvida det inte är riktigt massiva pålar. men då blir ju allting mycket tyngre.

Så för mig som budget lösning är jag extremt nöjd. men jag har somt sagt ingen erfarenhet av dyrare system men allt jag begär är att det ska vara lättjobbat, prisvärt och fungera. och fungerar gör det, blixteffekten är gott och väl och blir över för inomhus/familje/produkt foto som jag kör. tex är inga fotbollslag jag fotar. Boxarna sitter också väldigt bra och är lätta att justera så att man får de skuggor man vill.

Så, om bara allting håller och inte pajar så är jag ypperligt nöjd.

Speciellt gillar jag den medföljande trådlösa hotshoe transmittern. den sätter man på den ena blixten, och den andra triggas då som slav från den första. den var lite pillrig att få på man fick hjälpa till att trycka in centrum pinnen när man skjuter den i skon, eftersom den är ute hela tiden och bara fjädrar.

För övrigt är allt lite "noname" det är inga loggor eller namn på någonting förutom medföljande väska (modell hockeytrunk) där det står könig. blixtar paraplyer och allting är helt neutrala, utan modellnamn eller logotyper.

Permalänk

Inte för att jag har något att jämför med men ang själva studioblixtarna känns det helt ok. Alla knappar och rattar sitter fast, och ingenting som glappar eller knakar. Däremot är ju själva höljet till själva studioblixten plast tror jag, om dyrare blixtar är i metall är möjligt?

När jag packar ned dit i väskan igen lägger jag det i de medföljaden kartongen, så det är skyddat och inte ligger och skramlar runt bland paraplyt och annat eftersom det är helt öppet in till blixtlampa och inställningslampa, dvs inget glas emellan. Men det tror jag inte det är på dyrare blixtar heller?

Permalänk

En sak till, utan att återigen veta hur "dyra boxar ser ut" - ang snabbhet i/ur packning

Stativet är del, dvs man fäller ut benen och drar ut teleskopdelarna, drar åt låsningen = klart
studioblixten är en del, man tar det ur kartong, sätt på stativ, i med sladden = klart (glödlamporna låter jag sittar kvar hela tiden)
Shoothrough paraplyt är ju en del, dvs man fäller ut det och sticker i det i fästet i blixten = klart

softboxen däremot beståer av 8 delar som ska monteras ihop (dvs ingen parapplyfunktion)
softbox ytterhölje + 4 pinnar som ska träs in i ändarna
plastfäste som fäster boxen i studioblixten
inre diffusor som fästs inne i boxen med kabinhakar
yttre diffusor som fästs med karborre runt kanten på boxen (dvs det är dubbla diffusorer)

det tar såklart några minuter längre än att bara fäll upp paraplyt

Om man vill kan man dock köpa till lösa extra paraplyer som är reflektor/diffusor istället för shootthrough some alternativt till softboxen om man har bråttom någon gång (jag har skaffat detta och lagt i väskan)
http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/foto-video/fototillb...
Detta paraply från Kjell & company är königs och passar med blixtarna i studio91.

Permalänk
Rekordmedlem

Så man kan sammanfatta det som prisvärt men inte pronivå, ett vettigt paket som funkar ok man vill ha nått till hobbybuk.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Så man kan sammanfatta det som prisvärt men inte pronivå, ett vettigt paket som funkar ok man vill ha nått till hobbybuk.

Stämmer bra.

Permalänk

Nu när jag testa några gånger så får jag säga att även om paraplyern är enklare att montera upp så gillar jag softboxarna mycket bättre när man vill leka med skuggor. Ljuset blir mycket mer väldefinierat och lättare att applicera nära också eftersom boxen i prncip kan bara precis vid kanten på bilden, medans ett reflexparaply blir lite flummigare på något vis, lite större spridning. Shoot through paraplyt gillar jag inte riktigt eftersom det blir ojämt ljus och ljusare i mitten.

Permalänk

KN-Studio91

Tråden borde egentligen byta namn men men... mer kvalitetsfeedback.

"Ändpluppen" på ett av paraplyrören lossnade igår, även om det är en bagatell.
En litet klick superlim och dit med det igen bara.

Forfarande sjukt nöjd, men för er som gärna lägger på ett någon eller några tusenlappar för att slippa limma om ändplupparna - notera

Det som jag hittils lekt mest med är lite mer proffsig friläggning, går riktigt fint när man har en vit bakgrund och tränat på några bilder. Det blir såklart flera steg men en nyckel är var man lägger brytpunkten för kontrasteringen kring håret. Sen kan man göra bakgrunden oskarp i gimp så det ser ut som realistisk bagkrundsoskärpa, nu får alla bekanta helt plötsligt massa roliga porträtt vare sig de vill eller inte också obligatorisk porträttfotografering för alla gäster.

Permalänk
Medlem

Så här efter några år, hur står de sig idag? Funkar de fortfarande som de ska?
Är de fortfarande ett bra blixtset nu när du verkligen har hunnit använda de?

Visa signatur

Stationär " KAIDA" : 5900X | RGB!! | 32GB 3600Mhz CL16 | EVGA GTX 1070 FTW
LAPTOP "Skyline" i7 6700HQ | GTX 950


Sommarbilen: Toyota Supra

Permalänk

Fungerar utmärkt än idag! Mina initiala erfarenheter står sig. Dvs funktionsmässigt gör det sitt jobb utmärkt. Rent kvalitetsmässigt så är det budgetkvalitet på det hela, vilket nog innebär att man rent praktiskt får vara liite mer försiktig, inte rycka slita och slänga grejorna. Speciellt var försiktig med softboxar så att man inte sliter sönder tyget etc. Detaljkvaliteten är inte den bästa, men den fungerar för mig. Jag är helnöjd än idag. Till saken hör också att jag köra studiofoto några gånger per år inte mer - i det läget är det helt rätt nivå på kvaliteten. För den som fotar studio ofta eller professionellt så kan man nog gå upp en prisklass - inte för att det tillför ett dugg i funktion eller bättre bilder! utan isåfall möjligen för att förhindra att nåt pajar. Men mitt har som sagt hittils hållt, och jag räknar med att det håller några år till.

Jag använer blixtarna dels för hemmaporträtt, och dels för produktfoto på jobbet och då är det till att ta med grejorna ut. Då använder jag medföljande bag som varit mycket bra.

Permalänk

Ang paraply vs softboxar har jag väl också konstaterat att boxarna är tekniskt bäst och ger bäst kontroll men tar längre tid att montera. Därför har jag i praktiken oftare använt paraplyerna. Jag har äve i efterhand kompletterat kitet ovan med några extra paraplyer (dock av samma märke - könig).