Överkurs: Kontrastförhållanden

För att förklara skillnaden mellan olika tekniker behöver vi förklara detta med kontrastförhållande. Egentligen långt utanför artikelns område och enkelt uttryckt är att ju högre kontrastförhållande, desto större möjlighet att uppleva svart som just svart i förhållande till hur ljusstarkt displayen lyser. Ju lägre kontrastförhållande, desto större problem med att svart uppfattas som grått. Detta påverkar hur vi upplever färger och tydlighet i bilden. Olika displaytekniker har olika förutsättningar för detta.

  • Panelkontrast, native contrast: panelens förmåga att släcka ned sitt eget ströljus och hålla svart i förhållande till hur ljusstarkt det lyser.

  • Sekventiell kontrast, on/off-kontrast: kontrastförhållande när man mäter med hela bilden helt vit följt av svart. Säger ingenting i praktiken eftersom belysningen först kan lysa max och efteråt släcka ned.

  • Dynamisk kontrast: Siffror i reklamen baserat på just on/off-mätning och då kan man hitta på vilka siffror man vill.

  • Simultankontrast: kontrastförhållandet med både svart och vitt samtidigt i bilden, vilket är en mätning som betydligt bättre speglar den upplevda kontrasten. Kallas ofta missvisande för ANSI-kontrast, vilket är en specifik ANSI-metod för att ta fram ett värde för simultankontrast över hela bildytan.

  • Snittljusnivå, Average Picture Level, APL: den totala ljusnivån i bilden där mörk bild har låg APL, ljus bild har hög APL. Vid 0 procent är det helt svart och vid 100 procent är det helt vitt. Detta reglerar hur ljusstarkt exempelvis en OLED kan lysa. Snittljusnivån avgör hur belysningen ska regleras. Detta är i sin tur olika från produkt till produkt och även dess inställningar.

  • Ljusventilförfarande, Automatic Brightness Limiter: När belysningen har en övre gräns för hur mycket energi den kan spendera på att alstra ljus avgör snittljusnivån hur ljusstarkt det lyser. Gäller främst OLED där 100 procent APL-nivå (helt vitt) kanske kan lysa med 100–150 nits som mest. Vid lägre APL-nivåer kan panelen koncentrera energin till det som ska nå högre ljusstyrka. 80 procent (likt ett Excel-ark) kan nå högre 200–250 nits. 10 procent vid starkt ljus i mörk scen och HDR kan nå 700–900 nits.

Här tillkommer en rad olika faktorer som rummet man är i, hur dina ögon och då särskilt hur pupillen reagerar på rumsmiljön och även displayens reflexfilter. Matta reflexfilter hjälper mot reflexer men försämrar kontrastförhållandet i ljusa rum, då mer av rummets ljus återspeglas som en hinna mot det som är svart i bilden. Därför har displayens kontrastförhållandet ganska liten betydelse för skärmar som ska användas på kontor och i liknande miljöer. Skärmen kan inte ge dig svartare svart än vad reflexfiltret tillåter.

Kontrastförhållande

Effekten på hur vi upplever svart vid 120 nits.

< 500:1

Svart ser alltid ut som något grått i bilden.

≈1000:1

Ungefär vad ögonen kan simultant ta till sig i en ljus miljö. Svart ser svart ut så länge bilden som visas innehåller mycket ljus. Vid mörkt bildinnehåll uppfattas däremot svart som en grå nyans.

2 000–5 000:1

Kräver dämpad belysning i rummet för att skillnaden ska bli synbar mot ovan. Svart ter sig fortfarande som mörkgrått vid mörkt bildinnehåll i ett mörkt rum.

5 000–10 000:1

Svart ter sig som nästan precis svart vid mörkt bildinnehåll i ett mörkt rum.

Över 10 000:1

Det är på individuell nivå ifall man kan uppfatta något ljus från svart även i ett nedsläckt rum.

”Oändlig”

Svart är alltid så svart som reflexfilter och rummet tillåter, oavsett hur ljusstarkt du kör skärmen.

Simpel matematik
Upplevelsen av svart är relativ hur ljusstarkt du kör skärmen, där 120 nits är en de facto norm för ”mysbelysning”. Matematiken är således enkel: 1 000:1 i kontrastförhållande vid 120 nits innebär att svart lyser med 0,12 nits. Ökar du displayen till att lysa 400 nits lyser svart med 0,4 nits och riskerar alltså att upplevas som mer grå än svart.

Det går med andra ord att få en display med högre kontrastförhållande att få sämre och ljusare svärta jämfört med en skärm med lägre kontrastförhållande, eftersom upplevelsen av svart är relativ hur ljusstarkt du kör skärmen. Det finns egentligen ingen skärm som har ”…bra svärta…” utan det handlar om kontrastförhållande och hur väl du anpassar ljusstyrka efter produktens och rummets förutsättningar.