Ordlista och förklaringar

För dig som enbart behöver ett finger i vinden om vad tekniken innebär samlar vi ordlistor här:

Aktuell samt ofta diskuterad displayteknik

Teknik

Typ

Användningsområden

LCD IPS

Transmissiv

IPS används i alla former av displayer från det allra enklaste till professionella skärmar. Den teknik som har mest allround-egenskaper. LCD är alltid belyst av någon form och denna komponent har ofta ytterligare begrepp kopplade till sig.

LCD VA

Transmissiv

Alla kategorier av TV-apparater samt datorskärmar använder VA-paneler. Ger högre kontrastförhållande men har andra och ofta fler nackdelar jämfört med IPS. LCD är alltid belyst i någon form och denna komponent har ofta ytterligare begrepp kopplade till sig.

LCD TN

Transmissiv

Datorskärmar i budgetklass och specialiserade spelskärmar. Sällsynt i TV-apparater på nordisk marknaden. Skärmar med TN-teknik saknar normalt avancerad belysningsteknik, då det är lågprisprodukter.

OLED RGB

Emissiv

Främst skärmar till bärbara datorer, mobila enheter samt enstaka, ofta dyra, modeller av stationära skärmar upp till cirka 32 tum. Flera olika tillverkare som använder RGB-subpixlar med olika strukturer, ofta Pentile.

OLED WRGB

Emissiv

LG Displays OLED-patent som används sedan 2013 i den typiska OLED-TV:n i storlekar om 48 tum och större. För 2022 även 42 tum och större. Använder fyra vita OLED-subpixlar med färgfilter för RGB samt vit subpixel för extra ljusstyrka.

QD-OLED

Emissiv

Nytt för 2022 från Samsung Display som inledningsvis kommer till enstaka TV-apparater och datorskärmar. Baseras på blå OLED med kvantprickar, Quantum Dot (QD), för att alstra grönt och rött.

Micro LED

Emissiv

En av flera lösningar för displayväggar med prisklasser mot flera miljoner kronor. Missförstådd men också hypad i dessa sammanhang och därför ständigt omnämnd. Det finns TV-modeller på 76 tum och större vilka kan kosta över 10 000 kronor per tum.

Plasma

Emissiv

Äldre teknik som inte längre tillverkas. Modulerar ljuspulser och beter sig distinkt annorlunda mot LCD och OLED, vilket kan vara en omställningsprocess för den som haft många år med en plasma.

CRT

Emissiv

Det klassiska bildröret. Fortfarande viktigt då dominerande bild- och färgstandarder för HDTV/Rec.709 och sRGB baseras på de egenskaper bildrören gav.

Detta är alltså de faktiska teknikerna som finns med, vilket i grunden består av tre sorters LCD och tre sorters typer av OLED. På det finns äldre teknik vilka fortfarande bär relevans för många användare. Därtill finns en hypad teknik som egentligen inte hör hemma här, men eftersom som uppståndelsen fört in den i diskussionerna är den värd att nämna och att förklara.

Begrepp med kompletterande egenskaper

Begrepp

Användningsområden

LED

Lysdiod. Allting är LED i någon form och enbart ”LED” säger inte särskilt mycket. Används ofta synonymt med LCD då ”LED” marknadsfördes som en ny teknik för LCD-paneler vilka tidigare belystes med lysrör. Det finns givetvis LED-displayer vilka typiskt då är informations- och reklamtavlor samt LED-väggar avsedda för utomhusbruk och evenemang. Inget du väntas ha på skrivbordet eller i vardagsrummet.

Mini LED

Miniatyrisering med faktor tio av traditionella lysdioder för effektivare belysning. Är inte en egen display-teknik utan används som bakgrundsbelysning till LCD, ofta i kombination med kvantprickar, quantum dot. Mini LED slog igenom under 2021 och främst som en funktion i premiumprodukter.

Quantum Dot, QD

Kvantprickar, quantum dot, omvandlar ljusenergi enligt kvantmekaniska förutsättningar, vilket kan användas för högre energieffektivitet och större färgomfång. Kvantprickar förstärker dagens produkter med främst LCD, samt agerar grundpelare för QD-OLED. I framtida möjliga produkter kan även kvantprickar agera egen ljuskälla.

QLED (produkter)

Marknadsföring och produktbenämning från vissa tillverkare där produkten använder LCD-teknik som i någon form förstärks av kvantprickar. Berättar ingenting om kvaliteten på produkten.

QLED (tekniken)

Kvantprickar kan användas på flera sätt, vilka idag ännu inte är tillgängliga i färdiga produkter. Som tekniken används i dagens produkter är det främst en förstärkning av färgfilter till LCD-skärmar.

FALD

Full Array Local Dimming är ett sätt att organisera bakgrundsbelysningen till en LCD-display i syfte att öka kontrastförhållandet. Dyrt och komplicerat och därför något som används på just dyrare produkter.

TFT

Thin Film Transistor, beskriver hur moderna LCD-paneler fungerar. Berättar däremot inget om exakt vilket LCD-teknik det rör sig om.

AMOLED

Active Matrix OLED är det övergripande begreppet för hur dagens OLED-teknik fungerar. Berättar däremot inget om exakt vilket OLED-teknik det rör sig om.

Nanocell

LG:s IPS-baserade LCD-teknik som använder filtrering av oönskad ljusenergi av gult och orange för större färgomfång. Berättar inget konkret om kvaliteten på produkten.

QNED (LG:s produkter)

LG:s LCD-produkter med den teknik som LG kallar Quantum Dot Nanocell, vilket kombinerar Nanocell-filtrering med kvantpricksförstärkning. Fortfarande en LCD-panel.

QNED (tekniken)

Quantum Nano(rod) emitting diode används för en Samsung-teknik fortfarande i prototypstadiet, vilken liknar QD-OLED fast med icke-organiska lysdioder.

Dual cell

En lösning med dubbla LCD-lager där en extra monokrom LCD-panel reglerar ljuset från bakgrundsbelysningen likt en FALD med miljoner zoner. Har endast sett dagens ljus på ett fåtal specialmodeller.

Dual LED

Kombinerar två olika sorters lysdioder med olika färgtemperatur, typiskt runt 6 500 K och 9 300 K för att öka ljuseffektivitet och färgomfång. Berättar ingenting om kvaliteten på produkten, utan detta är en vanlig lösning på enklare produkter.

Dual IPA

Flytande sällhet man tar till när man tröttnat på att stirra på en skärm.

Dua Lipa

♬♪♫

Framför allt är det LCD-tekniken som är den mest spridda tekniken och därför också har flest av de extra begreppen kopplade till sig. Detta ligger dels i teknikens natur, där LCD-panelen alltid måste kompletteras med en belysning. Dels ligger det även i marknadens reklambudskap att klä evolution som om det vore en revolution. Existerande LCD-teknik med nya varianter av belysning framställs ofta som något alldeles helt nytt – även när det är samma gamla fast lite bättre.