4K/120 och VRR på PC och konsol

4K-120.png

Kapacitet för 4K/120 främst är intressant för dig som spelar från PC med de nyaste grafikkorten. För nextgen-konsolerna är det tekniskt möjligt med 4K/120, fast spelen som ger 4K/120 eller ens 1080p/120 är inledningsvis få.

För adaptiv synk med VRR är det kanske än mer tydligt att TV-apparaterna inte är redo ännu. Få modeller har funktionen och det varierar med hur bra det faktiskt fungerar. Till kända problem för 2020-modeller är sådant som varierande gamma där bildens kontrastkaraktär kan förändras med frekvensen.

VRR.png

TV-apparaterna har precis debuterat med teknik för adaptiv synk. Detta gäller i än högre grad konsoler där VRR inte är en väl spridd funktion i spelen. Vi vet inte hur viktigt VRR kommer att blir för konsolerna.

Fällan man ofta hamnar i är den klassiska tankevurpan om framåtkompatibilitet. En oprövad och kanske mindre väl fungerande lösning kan omvärderas för att den kanske behövs i framtiden. Du kanske inte behöver VRR på en konsol idag, men om två år? Vi vet ju inte om VRR blir viktigt eller inte på TV. Och blir det viktigt kanske den VRR-modell du köper idag är rätt kass på VRR jämfört med framtidens TV-modeller.

Jämför med hur det var att köpa en HDR-kapabel TV runt 2014–2015 där funktionen fanns men inte riktigt gick att testa. Med facit i hand är det tydligt att den generationen TV-modeller ofta är urusla på HDR jämfört med dagens modeller. Räkna inte med att det här teknikskiftet är så värst annorlunda.

HDMI21_VRR_FRL_artikel.png

Lite sak samma för dig som spelar konsol

Du kan med netxgen-konsol i åtanke mycket väl välja att prioritera en TV med högsta bildkvalitet. Spelen kommer på nextgen snarare gå från 30 FPS mot att hålla sig till 60 FPS vilket är möjligt på alla hundratals miljoner TV-apparater där ute.

Kapacitet om 120 Hz och särskilt VRR-funktion handlar idag om en liten grädda TV-modeller i toppklass. Framför allt är dessa funktioner på konsol något som är upp till de enskilda spelen. Det vill säga att det är spelen som avgör ifall 4K/120 och VRR är tillgängliga. Detta är en viktig skillnad från en PC.

Därmed finns endast ett begränsat mervärde med att prioritera en TV med 4K/120 Hz-kapacitet. Stöd för 4K/120 och VRR är inte alls ett självklart måste på något sätt för konsolerna. Du klarar dig med 32 Gbps eller rentav 24 Gbps bandbredd över HDMI för det som förväntas av en konsol.

HDMI21_VRR_FRL_artikel.png

För dig som kör PC är detta viktiga funktioner

Här är det annorlunda på flera sätt. Framför allt kan du från en PC få större användning av funktioner som just 4K/120 så länge som du har en tillräckligt kraftfull spel-PC. 4K kommer helt enkelt mer naturligt ihop med en PC.

VRR på PC är också en mer självklar funktion jämfört med hos konsoler då adaptiv synk hänger ihop med hur tekniken fungerar på en PC. Ytterst få spel lär drivas i 4K och 120 FPS utan kommer att pendla runt 60 FPS även med nyaste grafikkorten. Det är då VRR har en stor effekt på spelbarheten.

Funktioner som 4K/120 och VRR skiljer sig mellan din dators hårdvara och i konsolerna där det är spelens ansvar. Adaptiv synk fungerar därför med den stora majoriteten spel vilket idag borde röra sig om ett tusentals titlar på PC. Jämfört med en handfull med konsol.

Därför finns det med en PC en betydligt större poäng med att se de mest kapabla TV-apparaterna som självklara val för dig som vill spela på TV:n. Du vill gärna nå 40 Gbps bandbredd över HDMI för alla behov runt 4K/120.

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet