Sammanfattning

Spelar du spel på PC har funktioner likt 4K/120 och VRR en stor betydelse för en ny TV. Detta är i linje med hur spel på en PC fungerar, särskilt om du har Nvidias eller AMD:s nyaste grafikkort. Då är det följande TV-modeller som är bäst rustade:

Spel-TV-overview.jpg

Det finns fler TV-modeller som fungerar men eftersom vi är i ett teknikskifte där möjligheterna att testa dessa finesser endast funnits ett par månader, är också bekräftade uppgifter hårdvaluta. För den kompletta listan, se inledningen i denna artikel men också den stora TV-guiden.

4K/120 och VRR idag en parantes på konsol

4K-120.png

Ifall du spelar nextgen-konsol är 4K/120 och VRR inte alls lika självklara funktioner eftersom förutsättningarna är så annorlunda mot en PC. Det finns en stark diskussion som hela tiden pekar mot ”HDMI 2.1” med 4K/120 och VRR som ett ”måste” även för nextgen-konsol.

VRR.png

På konsol är det spelen som styr över tillgången till 120 Hz och VRR. Vilket i dagsläget rör sig om enstaka speltitlar. Ingen vet säkert hur vanligt det blir i framtiden. Spelutvecklingen på konsol tenderar att vända sig till den breda massan och deras hundratals miljoner av betydligt enklare TV-modeller som orkar 4K/60 och inte har en susning om VRR.

Fällan med att köpa för framtida behov

Här är det lätt hänt att man trillar i fällan att köpa något för ”framtiden”. Men vi vet inte säkert hur viktigt det blir med 4K/120 och VRR på konsol. Dessutom är 2020-utbudet av TV-modeller egentligen gammal teknik i förhållande till källorna. Det är inkörningsproblem och frågetecken runt kvaliteten på dagens TV-modeller för 4K/120 och VRR, vilket också kan påverka PC-spelandet.

Därför kan det löna sig att ha is i magen och vänta in 2021-modellerna, se hur de testas och vänta in prissänkningarna på dessa. Detta eftersom 2021-modellerna utvecklas just nu under hösten med färska erfarenheter av nya grafikkort och nextgen-konsoler.

Är 48 Gbps ett måste?

Pictogram_kugghjul.png

40 Gbps täcker alla behov för 4K/120 Hz. Då får du 10-bitars HDR utan reducerad färgupplösning, så kallad chroma subsamling. Playstation 5 når idag ”endast” till 32 Gbps vilket då kräver 4:2:2-subsampling för just 4K/120. Detta ska då sättas i perspektiv att det är ytterst få spel som verkligen kör 4K/120 på Playstation 5. Kvalitetsförlusten vid 4:2:2-subsampling, särskilt på TV-avstånd, är dessutom försvinnande liten.

1440p.png

Att spela i 4K/60 och 1080p/60, samt även 1440p på vissa TV (LG och Samsung) är möjligt med existerande teknik utan att du behöver leta efter en specifik TV-modell. Det går utmärkt att spela spel från både konsoler och PC med egentligen alla TV. Vissa TV har också fördelar som 120 Hz-möjlighet i 1080p och 1440p, något artikeln tar upp.

1080p-120.png

Kan du släppa på kraven om att få just 4K/120 och VRR har du därför nästan hela det befintliga TV-utbudet att välja mellan. Där kan du sätta prioritet på annat än just den nyaste och just nu lite svajiga tekniken. Som att välja en TV utifrån högsta bildkvalitet. Spel i 4K/60 med utmärkt bildkvalitet kan mycket väl bli trevligare än en spela på en sämre TV bara för att den på pappret har 4K/120 Hz.

Annons

netonnet_stativ.png
netonnet_stativ.png

TV på stativ eller med väggfäste?

För bästa TV-upplevelse finns det flera olika delar du behöver ta hänsyn till, däribland placering i rummet, montering och din plats framför TV:n. Här lär du dig mer kring hur du bör tänka gällande din TV-placering - oavsett om du vill ha din TV på ett golvstativ, bordsstativ eller upphängd på väggen.

Lär dig mer om placering av din TV i guiden hos NetonNet