I takt med att en allt större del av människor tagit del av olika typer av internettjänster har också hantering av lösenord blivit ett bekymmer. Oförmåga att memorera allt för komplicerade lösenord har under årens lopp lett till att internetanvändare förlitat sig på allt för enkla lösenord, med obefintlig säkerhet som resultat.

Osäkralösen1.jpg

Trots senare års kampanjer om lösenordshanterare och riskerna med osäkra lösenord förefaller det som att internetanvändare inte tar till sig råden. Enligt en undersökning Nordpass utfört för år 2020 har tidigare års enkla lösenord varit beklämmande vanliga. Det ska tilläggas att Nordpass har ett visst egenintresse i frågan, då bolaget säljer just lösenordshanterare. Undersökningen visar att storfavoriten "123456" återigen hamnar på första plats, följt av aningen mer kreativa "123456789".

Det tidigare lättgissade lösenordet "password" har dock förpassats till fjärde plats, där nykomlingen "picture1" tagit dess ställe på plats tre. Nordpass rankar lösenorden efter hur snabbt de kan knäckas, och här lyckas "picture1" betydligt bättre än konkurrenterna då det beräknas ta tre timmar att knäcka lösenordet. Det kan ställas mot de sifferbaserade lösenorden som knäcks på under en sekund.

Osäkralösen2.jpg

Nordpass listar också hur vanliga lösenord varit efter kategorier, där svordomar trevligt nog blivit mindre vanliga under år 2020. Det tangentosande lösenordet "qwerty" har också blivit mindre vanligt ställt mot år 2019, medan företagsosande "samsung" blivit vanligare. Spelare som uppskattar japansk monsterjakt har också i allt större takt valt att använda "pokemon" som säkerhet.

Om du hittar dina lösenord på listan är det i vanlig ordning rekommenderat att du byter ut dessa mot något säkrare. Om webbsidorna i fråga tillhandahåller tvåfaktorsautentisering är det också värt att utnyttja. En lösenordshanterare ordnar säkra lösenord utan att du behöver memorera svårknäckta kombinationer av tecken och siffror.

Använder du dig av lösenordshanterare eller har du förmågan att hålla unika och säkra lösenord i huvudet för många olika webbplatser?