Sammanfattning

Utöver vad som beskrivs i denna guide tillkommer självklart egenskaperna hos de trådlösa klienterna som används. Små kompakta prylar kommer av utrymmesskäl vara utrustade med färre och mindre antenner och ofta använder de även lägre effekt på sin radio för att spara ström. Maxkapaciteten dikteras helt av den svagaste av accesspunkten och klienten. Tipset här handlar därför om vilka möjligheter som finns för att nå nära den maximala kapaciteten.

ROG Rapture 4.jpg

Social distansering är ledordet just nu, och med bra Wifi går det att umgås digital på säkert avstånd.

Det är främst avståndet och hur få saker som står mellan accesspunkten och den trådlösa manicken, som är lejonparten av hur väl nätet fungerar. Att minska kanalbredden och explicit styra trafiken kan vara viktigt för ökad stabilitet i miljöer med väldigt många närliggande trådlösa nätverk. Ökad kanalbredd, framförallt 160 MHz är något som kan ge en fin prestandaboost med avstånd till andra nätverk, men det kan ställa till med problem i andra miljöer. Här krävs en del testande.

Förväntad boost vid uppgradering från Wifi 5 till Wifi 6 är minst 30–40 procent, men som alltid med Wifi varierar det beroende på miljö. De som tjänar mest på Wifi 6 är de som befinner sig i miljöer med väldigt många aktiva klienter, även om det är först när majoriteten av dessa klienter alla kör Wifi 6 som det blir riktigt bra.

Övriga tips är i de flesta fall ungefär lika effektiva som raggartärningarna: Här ska inga mirakel förväntas i form av ökad bandbredd eller minskad latens. Det kan ändå kännas bättre och visst är det känslan som räknas i slutändan.