Hårddisk: WD Red WD30EFRX 3 TB

Som vi nämnde på den föregående sidan är en kompletterande mekanisk hårddisk utöver SSD-enheten en bra idé, åtminstone om man saknar någon form av extern lagring i hemmet. Priserna på dessa går dessutom stadigt nedåt, vilket innebär att det inte är någon större ekonomisk smäll att utrusta systemet med ett flertal extra terabyte för lagring av filmer, bilder och annat utrymmeskrävande.

Skillnaden mellan olika hårddiskar är i dagsläget förhållandevis ganska liten, åtminstone när man rör sig i samma segment. De mer prisvärda volymmodellerna rör sig oftast i storleksklassen 3,5 tum och har plattor som snurrar i 5 400 rpm. Det handlar inte om några monsterenheter sett till prestandan, men den sistnämnda räcker dock till för de allra flesta förutsatt att systemet också är bestyckad med en SSD-enhet.

1335006.jpg

Till årets vinterdator satsar vi på Western Digital Red WD30EFRX 3 TB, en modell som från början är framtagen som en NAS-disk, men även fungerar alldeles utmärkt att köras som en fristående lagringsenhet i en dator. Då hårddisken är tänkt att kunna köras dygnet runt lämnar dessutom Western Digital en garanti på tre år istället för två som är standard för företagets konsumentinriktade enheter, vilket är en trevlig bonus.

Exempel på alternativa val

Konsolidering på hårddiskmarknaden har resulterat i färre verksamma aktörer, vilket i praktiken lämnar oss med de tre jättarna Western Digital, som även är moderbolag till HGST, Seagate och Toshiba. Samtliga av dessa har enheter i varierande storleksklasser, där kapaciteter upp emot 10 TB finns tillgängliga för den som verkligen är i behov av extrautrymme. Därtill har många av aktörerna åtminstone en modellserie med högre rotationshastighet, oftast 7 200 rpm, vilket kan tilltala användare som är på jakt efter högre överföringshastigheter.