Kylare: Be Quiet Pure Rock

För den som missat det så skrotade Intel sitt koncept med medföljande processorkylare i och med lanseringen av processorfamiljen Skylake. Detta kanske sticker i ögonen på vissa, men det är verkligen inget vi i redaktionen gråter över, då den sorgliga referenskylaren ändå inte har någon plats i ett högpresterande bygge som detta.

bk009_w_h_1.jpg

För årets upplaga av Vinterdatorn är det åter igen luftkylning som står på menyn. Slutna vattenkylningspaket har visserligen förmågan att forsla bort värme mer effektivt, men gör ofta det på bekostnad av högre ljudnivåer. Därtill är driftsäkerheten något vi värdesätter högt, och en välbyggd tornkylare har generellt sett en längre livslängd än slutna vattenkylare, då det finns färre komponenter som kan fallera.

Det blir en favorit i repris till detta bygge, där Be Quiets Pure Rock får stå för processorkylningen. Det rör sig om en mycket attraktivt prissatt tornkylare som använder sig av fyra värmeledningsrör för att flytta värmen till den stora aluminiumkylflänsen. Paketet kyls i sin tur av en 120 mm-fläkt ur företagets Silent Wings-serie som håller ljudnivåerna på en rimlig nivå.

Exempel på alternativa val

Marknaden är full av effektiva och tysta kylare som utan problem hanterar värmeutvecklingen med råge hos vår energieffektiva processor Core i5-6600K. Närmast till hands är de prisbelönta österrikarna Noctua, vars gigant NH-D15 är bland det bästa man kan hitta i luftkylnings väg idag. Därtill syns den mer nätta modellen NH-U14S som även den är ytterst kompetent.