Grafikkort: Geforce GTX 1070

Det har hänt en hel del på grafikkortsfronten sedan redaktionen pulade ihop förra årets Vinterdator, där varken AMD eller Nvidia har legat på latsidan med helt nya grafikarkitekturer med krympt tillverkningsprocess.

De som gått hårdast ut är utan tvekan det sistnämnda företaget som under början av sommaren påbörjade utrullningen av sin purfärska arkitektur Pascal med Geforce GTX 1080 och Geforce GTX 1070 i den inledande fasen. Dessa följdes tätt därpå upp av den populära mellanklassaren Geforce GTX 1060 samt instegsmodellerna Geforce GTX 1050 Ti och Geforce GTX 1050.

Även AMD passade på att sjösätta sin senaste grafikarkitektur under sommaren, dock med total fokus på den lukrativa mellanklassen. Med grafikkretsen Polaris 10 under huven fick vi under juni beskåda lanseringen av Radeon RX 480, som snabbt följdes upp av den billigare modellen Radeon RX 470. I instegssegmentet återfanns även den nedskalade modellen Radeon RX 460 som baseras på grafikkretsen Polaris 11.

Som synes finns det en hel del olika grafikkort att välja mellan detta år, men ändå är det just denna del som blev det största dilemmat vid komponentvalet till Vinterdatorn 2016. Vid varje års bygge strävar redaktionen efter att erbjuda en markant ökning i grafikprestanda mot föregående generations system, vilket tyvärr stryker de naturliga valen Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 som annars låg i en liknande prisklass som förra årets Geforce GTX 970 och Radeon R9 390.

Skiftningar i prissegment, högre dollarkurs och uteblivna högprestandakort från det röda laget kommer denna gång att knuffa upp Vinterdatorn en bit på prisstegen. Detta är givetvis tråkigt, men dock nödvändigt för att systemet ska hålla den prestandaklass vi på SweClockers redaktion strävar efter.

p02629_bigimage_19557577a108786f.jpg
p02629_bigimage_52557577a11bdefa.jpg
p02629_bigimage_74657577a0d95cf4.jpg

Detta års Vinterdator bestyckas med Nvidias omåttligt populära grafikkort Geforce GTX 1070. Modellen är utrustad med den Pascal-baserade grafikkretsen GP104 samt 8 GB GDDR5-minne, och erbjuder, förutom riktigt imponerande spelprestanda, klassledande energieffektivitet, vilket borgar låga ljudnivåer. Ovanpå detta finns det givetvis stöd för företagets synkroniseringsteknik G-Sync samt senaste snittets Displayport- och HDMI-standard.

Då det finns närmare 60 olika modeller av Geforce GTX 1070 i handeln lämnar vi i vanlig ordning valet av kort helt öppet. Denna modellserie är ofta objekt för lukrativa butikskampanjer, och den med tungan rätt i munnen kan därför spara ett flertal hundralappar med lite flyt och bra timing.

Det officiella bygget behöver dock oundvikligen en specifik modell, och för SweClockers Vinterdator 2016 faller valet på Palit GeForce GTX 1070 Super JetStream – en modell som seglat upp som en favorit bland användarna i grafikkortsforumet på sajten. Palit, som bara det senare året har fått en starkare närvaro i Norden, är världens största tillverkare av grafikkort, och står bakom andra märken som Gainward och Galax.

Modellen levereras med en trevlig fabriksöverklockning direkt ut kartong, med tillhörande upphottad strömförsörjning för att hålla klockfrekvenserna uppe under tung belastning. Därtill har kortet en osedvanligt fläskig kyllösning som tar upp hela tre kortplatser. Den sistnämnda återfinns i en variant på syskonmodellen Gainward Geforce GTX 1070 Phoenix GLH, och kan tack vare sin enorma massa hantera mängder av värme vid rekordlåga ljudnivåer för prestandaklassen.

Exempel på alternativa val

Är man ute efter ytterligare prestanda på grafikfronten finns det egentligen bara ett rimligt val uppåt på stegen, nämligen Geforce GTX 1080. Modellen är bestyckad med den fullskaliga versionen av grafikkretsen GP104 och ackompanjeras av den färska minnesstandarden GDDR5X som körs i hissnande 10 000 MHz. Prestandanivån ligger ett snäpp ovanför Geforce GTX 1070, men också priset som svävar strax ovanför saftiga 7 000 kronor.

De som istället känner att de vill banta priset på systemet något, och fortfarande bibehålla en bra spelprestanda, gör bäst i att kika närmare på de populära mellanklassarna Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480. Båda korten finns i ett antal utföranden med varierande minneskapacitet, fabriksöverklockningar och kylanordningar.