Temperatur, ljudnivå och mjuka egenskaper

I detta stycke tittar jag på lite andra aspekter som kanske inte självklart går att mäta med hårda prestandasiffror. De beror på subjektiv bedömning men kan även vara svåra att översätta till redaktionens testsystem. Jag kör mina tester i ett chassi så ta siffror som en indikation snarare än absoluta värden. Mina subjektiva åsikter är enligt mig hyfsat välgrundade men givetvis är de färgade av mitt förhållningssätt till grafikkort.

Temperaturer

Sedan NVIDIA:s 900-serie har bolagets grafikkort haft en boost-frekvens och ett temperaturmål; om temperaturmålet inte överskrids kan frekvensen vridas upp. Om temperaturmålet istället överskrids måste boost-frekvensen sakta sänkas. Just måltemperaturen varierar oftast lite mellan olika grafikkortsmodeller. Denna modell har ur kartong måltemperaturen 83 °C som även går att höja till 88 °C för överklockaren, eller den som är prioriterar låg ljudnivå.

KFA2_Gamer_2070S_28_1st_page.png

Temperatur- och effektmål går att justera in i rivasoftbaserade program såsom KFA2 Xtreme Tuner Plus eller MSI Afterburner.

Detta försvårar såklart tester något eftersom det inte går att bara rapportera temperatur på en kyllösning utan det är numera direkt kopplat till frekvensen. För att visa prestandan i kyllösningen kör jag ett syntetiskt test och loggar klockfrekvensen på grafikkretsen.

Högre frekvens motsvarar alltså god kylningsförmåga. Testerna utfördes i ett rum med 25 °C som luftkonditionerades. Grafikkortet var monterat i ett Define C Mini utrustat med en fläkt i jämnhöjd med grafikkortet i fronten – en "normal" konfiguration utan att för sakens skull ha pillat till det.

Överklockningen resulterade i en bibehållen frekvensen på 1 965 MHz under last medan grundinställningarna från fabrik har en arbetsfrekvens om 1 860 MHz i samma last. Temperaturen steg fyra grader Celsius vid överklockningen.

Till synes är kylaren mycket kapabel att hålla en låg temperatur i ett varmt rum och även överklockningsutrymme finns i ett förhållandevis slutet chassi. Jag finner detta mycket imponerande, speciellt när det kommer i kombination till ljudnivån vilken jag pratar mer om nedan.

Fläktljud

Vid vila stänger fläktarna av sig och således är såklart ljudet därefter obefintligt. Vid last är det dock tre stycken 90 mm-fläktar som flåsar på rätt bra och luftmängden som flyttas är påtaglig. Att det låter lite är då är inte så konstigt.

Däremot upplever jag att ljudet är hörbart men inte störande, ljudet har en behaglig ton och dämpas bra av chassit jag har valt till systemet. Tar jag datorn och ställer under bordet så är dock datorn ohörbar för mig, släng på lite spelljud eller ett par hörlurar så är ljud från grafikkortet det minsta bekymret.

KFA2_Gamer_2070S_26_fans.png

Fläkthastigheten går utmärkt att ställa in och de tre fläktarna är kopplade mot två fläkthastigheter av någon anledning. Jag kan inte riktigt förstå vilken som är vilken men mjukvarorna rapporterar även två, inte tre, fläktar och fläkthastigheter. Jag fann ingen anledning att pilla på fläktkurvorna som fungerar bra från fabrik.

RGB

KFA2_Gamer_2070S_31_RGB.png

KFA2 GeForce RTX 2070 Super EX Gamer lyckas nästan undkomma RGB-smittan men en liten detalj är utrustad med RGB. I KFA2:s mjukvara för grafikkortsöverklockning, Xtreme Tuner Plus, kan användaren själv konfigurera effekter, färger, eller min personliga favorit, "LED OFF".

Coilwhine

Alla grafikkort har någon form av oljud eller brus, med högre arbetsfrekvens blir även detta oljud mer hörbart och således är även fallet med dagens testprodukt. Ett visst oljud uppstår vid last men grafikkortet är tyst under vila.

Just under last uppstår ett förhållandevis okej oljud som på mitt exemplar påminner om en akvariepump som bubblar lite. Om jag slänger på sidopanelen på mitt chassit, ett Define C Mini, kan jag inte höra ljudet över fläktarna som flåsar på.

Här tycker jag personligen att det är en helt okej nivå, utan chassisidan monterad hörs en högre frekvens något. Den inte är tillräckligt irriterande för att jag skulle ha reagerat nämnvärt första gången jag utsattes för oljudet men grafikkortet dras inte utan coilwhine. Det gör väl nog inte några högprestanda grafikkort längre.

Xtreme Tuner Plus

Jag har pratat lite om Xtreme Tuner Plus och tänkte det förtjänar ett eget stycke. Första intrycket var väl inte jättebra då nedladdningsknapparna hos tillverkaren leder till fel nedladdning som heter Xtreme Tuner Plus (BETA) for RTX. Detta är fel mjukvaruversion och fungerar inte med grafikkortet som vägrade acceptera värdejusteringar.

KFA2_Gamer_2070S_28_1st_page.png
KFA2_Gamer_2070S_29.png

När jag väl letade reda på rätt nedladdning på webbplatsens meny är väl upplevelsen ungefär samma som med övriga tillverkares överklockningsmjukvaror. Dock är gränssnittet inte intresserat av inmatning via knapparna, utan kräver muspekare som gör finjustering mycket frustrerande.