Installation, mjukvara, LED

Datorn kommer med en OEM-version av Windows 10 Home som behöver konfigureras och installeras. Jag tänker inte visa någon bild från detta skede då det är som vilken Windows-installation som helst.

angstrom_bios.jpg

BIOS-versionen på datorn är av UEFI-typ och kommer med ett relativt avancerat gränssnitt där du kan ställa in mycket saker. För den som verkligen vill maximera överklockningspotentialen finns det många inställningar, men för majoriteten av oss finns ingen anledning att vara inne här.

När installationen är klar möts du av en helt ren installation av Windows 10 Home. Det finns inga extraprogram installerade och inga drivrutiner förutom de som Windows fixar installerade. Å ena sidan är det en befrielse att använda Windows 10 utan massor annat installerat men å andra sida innebär det att du nu har massor att göra.

Jag är nog inte ensam om att inte längre använda en DVD-läsare så jag fick börja jaga drivrutiner och program på Asus webbplats för moderkortet och grafikkortet. Med tanke på att detta är en dator som kostar runt 36 900 kronor tycker jag inte det är helt orimligt att ett litet USB-minne kunde inkluderas med alla senaste mjukvaror och drivrutiner nerladdade. Så gjorde till exempel Zotac med en av sina mini-PC för många år sedan. Jag förstår att det kan kosta mer än en DVD, men med tanke på att detta är dyr modell känns det rimligt att få något sådant.

armour_crate.PNG
armour_crate2.PNG

Programmet ROG Armour Crate kan installeras direkt via bios eller laddas ner från Asus hemsida. Programmet ersätter Asus AURA och är till för att styra belysningen i datorn.

angstrom_led1.jpg

Moderkortet, minnena och grafikkorten kan alla styras av programmet.

angstrom_inside_memory.jpg

Det finns bara ett problem. Det är ett stängt chassi utan fönster. Så i slutändan kommer ingen se färgerna.