Kylförmåga och ljudnivå

Törstiga komponenter i liten volym brukar ofta kräva kompromisser. För att testa hur pass mycket komponenter kan tänkas svettas i chassit och hur väl konfigurationen fungerar monterar jag in ett AMD Radeon HD 7950 grafikkort och en AMD Ryzen 5-processor och kör ett par syntetiska tester.

Temperaturen i kammaren för nätaggregat och moderkort håller sig i schack och den högsta temperaturen uppmätt under kombinerat test av processor och grafikkort med mjukvaran MSI Kombustor är strax över 55 °C för processorn medan moderkortets strömförsörjning når maximala 60 °C. Klart godkänt och god marginal finns för törstigare processorer.

Grafikkortet är dock en annan femma, utan hjälpande fläkt får grafikkortet jobba bäst det kan. Dessvärre cirkulerar en hel del luft i chassit och återanvänds av kylare med axialfläktar. En temperatur om 92 °C uppnåddes under testets gång.

Ljudnivå

En hög temperatur på grafikkortet följdes av ett öronbedövande oljud som inte var lättsmält, detta beror dock främst på valet av grafikkort och all skuld ska inte läggas på chassit. Att betala premium prislapp för ett chassi och få en dator som kräver hörlurar med brusreducerande hörlurar känns dock inte rimligt. Speciellt då chassit uppenbarligen är utrustad med en kammare som klarar av riktigt stora grafikkort.

Här ligger ansvaret på köparen att välja ett grafikkort med riktigt bra kyllösning då grafikkortet jag använde faller kort. Troligen hade chassit mått bra av någon form av riktat luftflöde då grafikkortet återvinner luften, några platser för fläktar finns ej. Däremot fungerar de medföljande fläktfiltren väl då det är tydligt under last att luften trycks ut i bakkant genom den svarta panelen.

Det slutna vattenkylningspaketet låter betydligt mindre och är inte nämnvärt störande under last. Fläktkurvan på fläkten bör såklart justeras efter smak och tycke. Pumpen är dock ofta akilleshälen i slutna vattenkylare och så är även fallet här. Enheten har ett brummande eller tickande oljud som hörs vid låg last. Oljudet försvann inte trots chassit stod still och kördes under ett par dagars tid.

Nätaggregatet får även det godkänt, inget oljud fanns i testexemplaret mer än ett relä som slår av när dator stängs av.