Prestandatester: Syntetiska tester och spel

PCMark10.jpg

Sammanställning av data för PCMark 10

Time_Spy_Extreme.jpg

Sammanställning av data för Time Spy Extreme

Firestrike_Ultra.jpg

Sammanställning av data för Fire Strike Ultra

Port_Royal.jpg

Sammanställning av data för Port Royal

VRMark_Blue_Room.jpg

Sammanställning av data för Blue Room

VRMark_Orange_Room.jpg

Sammanställning av data för Orange Room

DLSS_Test.jpg

Sammanställning av data för Nvidia DLSS Feature Test

unigine_superposition_1080pmed.jpg

Sammanställning av data för Unigine Superposition 1080p Medium

unigine_superposition_1080pex.jpg

Sammanställning av data för Unigine Superposition 1080p Extreme

unigine_superposition_4Kopt.jpg

Sammanställning av data för Unigine Superposition 4K Optimized

farcry_newdawn_1080presult.jpg

Sammanställning av data för Far Cry: New Dawn i 1080p

farcr_newdawn_144presult.jpg

Sammanställning av data för Far Cry: New Dawn i 1440p

Far_Cry_New_Dawn_Results.jpg

Sammanställning av data för Far Cry: New Dawn i 2160p

För syntetiska tester har jag valt att använda framförallt UL Benchmarks testsviter i olika varianter. PCMark 10 testar prestandan i diverse produktivitetsapplikationer, och ett antal varianter av 3DMark och VRMark samt Unigine Superposition får stå för mätningen av grafik- och spelprestanda. I spelväg inkluderar jag enbart testverktyget i Far Cry: New Dawn då jag saknar andra populära titlar för ändamålet.

För att ge den här sektionen en intressant twist inkluderar jag även resultaten från mitt egenbyggda system, bestyckad bland annat med en vattenkyld AMD Ryzen 7 3800X, 32 GB primärminne samt ett Asus Geforce RTX 2080 Ti Strix.

Med 8 kärnor och 16 trådar är de båda processorerna jämbördiga åtminstone ur det avseendet aspekt, vilket banar för en intressant jämförelse mellan Intel och AMD med annars liknande komponenter i övrigt.

Det blir även intressant att se hur de båda systemen står sig mot varandra med tanke på skillnaden i storlek och valet av kyllösningar. Mitt system är byggt i ett fullstort ATX-chassi och väger mer än dubbelt så mycket som Corsairs One.

En fotnot som kan vara värd att tillägga här är att primärminnet och grafikkortet skiljer sig lite åt mellan systemen, vilket kan påverka vissa resultat. En annan faktor som kan påverka resultaten är att mitt exemplar av Geforce RTX 2080 Ti är en partnertillverkad variant som tillåter högre power limit än referensdesign, vilket ger något högre klockfrekvenser i vissa sammanhang.

Corsair One i164 använder sig av två stickor med 16 GB vardera i dual-rank-konfiguration, som körs i 2 666 MHz och med 16-18-18-35 som primära timings. Mitt system använder också två stickor, 16 GB vardera i dual-rank, men körs i 3 600 MHz med 16-16-16-36 som primära timings.

Rent krasst ligger de båda systemen någorlunda jämnt. Mitt system har en liten fördel i högre upplösningar, vilket förmodligen kan tillskrivas grafikkortets högre klockfrekvenser samt eventuellt primärminnets lägre latens och högre bandbredd.

Med det sagt är det ett faktum att Core i9-9900K presterar bättre än Ryzen 7 3800X i lägre upplösningar där processorprestanda blir en flaskhals.

Längst upp på denna sida finns alla resultaten för Corsair One i164 med ytterligare data, och nedan följer stapeldiagram för de olika testerna med jämförelser mellan de två systemen:

pcmark10_demo.jpg

PCMark 10

Först ut i loppet är PCMark 10. PCMark täcker en rad olika scenarion och arbetslaster, allt ifrån ordbehandling till videokonferenser, kartnavigering, videoredigering och mycket mer därtill.

Intels Core i9-9900K ser ut att prestera en aning bättre i detta test ställt mot min AMD Ryzen 7 3800X, åtminstone med fabriksinställningar. Med profilen "Creator Mode" aktiverad i Ryzen Master höjdes poängen ett snäpp och hamnade några dussin poäng över Core i9-9900K i originalutförande.

timespy_demo.jpg

Time Spy Extreme

Time Spy är 3DMarks senaste standardtest, med stöd för DirectX 12 och Asynchronous Compute. Detta är som namnet antyder den extrema varianten av testet, renderad i 4K UHD-upplösning med maximalt ögongodis. Resultaten från vanliga Time Spy är även inkluderade.

I detta test ser vi mycket liten prestandaskillnad mellan de två systemen, vilket förmodligen kan tillskrivas att grafikkortet är den huvudsakliga flaskhalsen. Den lilla skillnaden här kan bero på att mitt grafikkort är mellan 50–100 Mhz snabbare under de flesta laster, särskilt när kortens power limit nås.

firestrike_demo.jpg

Fire Strike Ultra

Fire Strike är en klassiker som hängt med ett tag, men som fortfarande är populär i testlabb världen över. Benämningen "Ultra" indikerar upplösningen Ultra HD, alltså även i det här fallet 4K UHD eller 3 840 × 2 160 pixlar. Resultaten från vanliga Fire Strike är även inkluderade.

Även i Fire Strike ser vi likartade resultat, med en något högre fördel för mitt system i 4K-upplösning på grund av de tidigare nämnda skillnaderna i klockfrekvens. I den lägre upplösningen är poängen betydligt jämnare, kanske då processorn är den huvudsakliga flaskhalsen för högre bildfrekvenser där Core i9-9900K regerar.

portroyal_demo.jpg

Port Royal

Port Royal är ett nyare test utformat specifikt för att mäta prestanda för ray tracing, för närvarande enbart aktuellt för Nvidias Geforce RTX-serie grafikkort.

Detta test producerar ganska låga bildfrekvenser även med värstingsystem på grund av ray tracing-implementeringen som är synnerligen prestandakrävande. Här får grafikkortet verkligen sträcka på benen, och skillnaden mellan de båda kortens tillåtna power limit blir tydlig.

orangeroom_demo.jpg

Orange Room

VRMark används för att utvärdera prestanda i VR-applikationer och spel. Ett system som får bra poäng i testet Orange Room anses vara väl anpassat för första generationens VR med exempelvis Oculus Rift eller HTC Vive.

Här ser vi en klar fördel för mitt system som jag inte riktigt förstår orsaken bakom. Höga bildfrekvenser bör ge Core i9-9900K en fördel, men uppenbarligen inte i detta fall. Min okvalificerade gissning är att det snabbare systemminnet kanske ger en fördel här, trots att det enda man normalt åstadkommer med snabbt minne för Ryzen är att komma ikapp Intels mer effektiva minnesarkitektur.

blueroom_demo.jpg

Blue Room

VRMark Blue Room är ämnat att utvärdera prestanda för framtidens VR-lösningar, med högre upplösning och detaljrikedom än det föregående testet.

Här är skillnaden mycket liten mellan de två systemen, förmodligen till följd av de lägre bildfrekvenserna jämfört med föregående test.

dlssfeaturetest_demo.jpg

Nvidia DLSS Feature Test

Detta test inkluderades i senaste uppdateringen av 3DMark och mäter prestandan med Nvidias uppskalnings-teknik DLSS. Tekniken är tänkt att åstadkomma hög detaljrikedom i bilden trots en reducerad upplösning under själva renderingen.

Här ser vi mycket likartade resultat mellan systemen, där skillnaden likt tidigare förmodligen kan tillskrivas grafikkortens klockfrekvenser.

Uniginesuperposition_demo.jpg

Unigine Superposition

Unigines Superposition är ett välkommet tillskott som inkluderar en rad tester för diverse olika tillämpningar, inklusive Virtual Reality.

I 1080p med förinställda "medium" springer Corsair One iväg i bildfrekvenserna tack vare processorn Intel Core i9-9900K. Med högre detaljinställningar och uppskruvad upplösning försvinner mellanskillnaden, med mycket likartade resultat.

Farcry_newdawn_demo.jpg

Far Cry: New Dawn

Sist men inte minst har vi Ubisofts äventyr Far Cry: New Dawn och dess inbyggda testverktyg. Notera att spelet körs med alla inställningar på högsta med TAA och motion blur påslaget.

Här framkommer det klart och tydligt varför Core i9-9900K fortfarande kan räknas bland konsumentklassens tungviktare, Ryzen 3000-serien till trots. I alla upplösningar utom 4K UHD springer Corsair One ifrån en bra bit, något som är ett faktum inte bara i Far Cry: New Dawn men även flertalet andra titlar.

Högkvalitativt systemminne med god frekvens och låga timings kan potentiellt utjämna skillnaden något till Ryzens fördel, men det räcker sällan hela vägen och kostar dessutom en bra slant.