Specifikationer och externa anslutningar

back_io_16_9.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

CPU

Intel Core i9-9900K (3,9 GHz basfrekvens, upp till 5 GHz med Intel Turbo Boost Technology, 8 kärnor och 16 trådar)

GPU

MSI Nvidia Geforce RTX 2080 Ti (11 GB GDDR6)

RAM

32 GB Corsair Vengeance LP DDR4-2666 SDRAM (2 × 16 GB)

Lagring

1 TB Samsung PM981 NVMe M.2 SSD, Seagate 2,5" 2 TB 7 200 rpm SATA HDD (ST2000LM015-2E8174)

Moderkort och anslutningar

  • MSI Z370-I (Mini-ITX)

  • Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.2

  • Intel I219-V (10/100/1000Mbit/s)

  • 2 × USB 3.1 Gen 1 (frontpanel)

  • 1 × Kombinerat uttag för hörlurar/mikrofon (frontpanel)

  • 1 × HDMI (frontpanel)

  • 2 × USB 3.1 Gen 2 (1 x Type A, 1 x Type C)

  • 2 × USB 3.1 Gen 1

  • 2 × USB 2.0

  • 3 × Displayport

  • 7.1 Audio

  • PS/2 (Kombinerat tangentbord/mus)

Nätaggregat

Corsair SF600, 80 Plus Gold

Mått och vikt

20 x 17,6 x 38 cm
7,4 kg

Operativsystem

Windows 10 Home 64-bit

Inkluderad Mjukvara

  • Corsair ICUE

  • Corsair Diagnostics

  • MSI Live Update

Tillverkargaranti

2 år

Pris vid publicering

43 990 kronor (till Prisjakt)

Med ett stadigt knapptryck lyfts fläktanordningen bort, vilket möjliggör åtkomst till fyra skruvar som håller fast skalet. Radiatorlösningarna med tillhörande slangar sitter fastskruvade på chassits sidopaneler, och kan på ett smidigt sätt vikas åt sidan tillsammans med panelen. Denna konstruktion gör datorns innanmäte både överskådligt och lättåtkomligt för slutanvändaren, något jag uppskattar mycket.

Storleken till trots snålar Corsair inte med hästkrafterna, detta i en helt vanlig Mini ITX-formfaktor med komponenter från Corsair själva samt moderkort och grafikkort från samarbetspartnern MSI.

mobo_internal_16_9.jpg

En Intel Core i9-9900K-processor med maximal turbofrekvens på 5,0 Ghz samt ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti levererar i princip bästa möjliga spelprestanda som i dagsläget går att åstadkomma i denna formfaktor. Tillsammans med 32 GB primärminne och generöst med blixtsnabb lagringskapacitet finns här goda förutsättningar för en bra spelupplevelse.

Anslutningar

Anslutningsmöjligheterna är som väntat av moderkort i denna formfaktor, med ett välkommet tillskott av Dual Band AC Wifi med Bluetooth 4.2 från Intel, samt två USB 3.1 Gen 2-kontakter varav en USB Type-C. En PS/2-kontakt finns tillhanda för anslutning av exempelvis äldre tangentbord, eller för oss som vill trycka på alla tangenterna samtidigt med minsta möjliga fördröjning.

Flertalet 3,5 mm-kontakter samt en optisk ljudutgång tillhandahålls för 7.1-surroundljud samt mikrofon. Sist men inte minst har MSI även varit schyssta och inkluderat en "Clear CMOS"-knapp för oss som inte alltid vet vad vi sysslar med.

io_ports_16_9.jpg
front_io_16_9.jpg
back_display.jpg

På datorns framsida skymtas två extra USB 3.0-kontakter, ett kombinerat uttag för hörlur och mikrofon samt en förlängd HDMI-anslutning från grafikkortet tänkt att göra det lättare att koppla in ett VR-headset. Nära nätaggregatet på datorns baksida sitter övriga bildanslutningar, alla tre av typen Displayport.

BIOS-inställningar och mjukvara

Moderkortet är en standardmodell i Mini ITX-format från MSI och använder sig därför av ett sedvanligt UEFI-gränssnitt bekant för många av oss som regelbundet bygger och konfigurerar nya system. Huvudmenyn inkluderar information om systemets temperatur, processorn, minnets klockhastighet och spänningar samt i vilken prioritet enheter ska bootas ifrån.

bios_bootsettings.jpg
bios_fancurve.jpg
bios_layoutview.jpg
Bios_main.jpg
bios_oc.jpg
bios_system status.jpg

Inställningar kring frekvens och spänning för processor och systemminne nås från en separat meny. Här finns specifika funktioner och inställningar för processorn såsom Intel Turbo Boost, samt Extreme Memory Profile (XMP) för minnet. Spänning och frekvens går att ändra manuellt, men MSI inkluderar ett eget verktyg för att automatiskt hitta en stabil överklockning. Förmodligen med blandade resultat.

MSI inkluderar även möjligheten att övervaka och konfigurera fläktkurvor i BIOS/UEFI. Dessvärre ser verktyget inte ut att vara särskilt användbart i det här fallet eftersom att varvtalsindikatorn för processorkylarfläkten enbart mäter pumparnas varvtal.

Detta är en säkerhetsåtgärd eftersom att systemet då känner av ifall någon av pumparna havererar och hindras från att komma in i operativsystemet. Systemfläktens hastighet sköts istället av en mikrokontroller som enbart kan styras via Corsairs mjukvara ICUE.

Corsair_iCUE_Temps.jpg

ICUE är tänkt att integrera Corsairs hela produktportfölj i en mjukvarulösning. Mjukvaran fungerar med allt ifrån trådlösa headsets, möss och tangentbord till RGB-belysning och AIO-vattenkylare.

Exempelvis var det inga problem att synkroniksera RGB-belysningen mellan One, ett K95-tangentbord och en Scimitar-mus som jag hade liggandes till hands. Gränssnittet är både enkelt och effektivt, och jag upplevde inga märkliga buggar till skillnad från vissa andra tillverkares lösningar.

Förutom ICUE är Corsair Diagnostics den enda medföljande programvaran. Diagnostics är ett litet program som fungerar nästan som ett alternativ till Windows egna kontrollpanel, med ett avskalat gränssnitt och utan funktioner som lovar allt för mycket utan att leverera.

Corsair diagnostics.jpg

Avsaknaden av en massa bloatware känns som en frisk vind. Corsair förtjänar beröm för att de inte hoppat på detta lönsamma men för användaren frustrerande tåg.