Design och byggkvalitet

Corsair One sticker ut på vilket skrivbord som helst med sin kompakta profil och kallt futuristiska look. Det märks att mycket tid och kärlek har lagts på chassits design för att få till en unik estetik med möjlighet att använda komponenter i vanlig ATX-formfaktor. Storleken till trots är One heller inte någon lättviktare då Corsair verkligen har använt allt tillgängligt utrymme.

front_closeup.jpg
front_right_16_9.jpg
Side_grills.jpg

Datorn väger närmare 8 kilogram, och chassit är konstruerat i anodiserad aluminiumplåt. Ytan har en jämn och något sträv/matt svart textur som ger ett subtilt intryck.

Ventilationshålen på sidan samt den stora grillen i toppen bidrar däremot till en mer aggressiv look. Tillsammans med RGB-listerna på framsidan framgår det tydligt att detta inte rör sig om någon simpel papperskorg eller dokumentförstörare.

Allt som allt är One en stadig, kompakt pjäs som osar av originalitet och omtanke. Det märks att Corsair har satsat mycket på denna produkt – det är trots allt den enda kompletta stationära dator de säljer.

Det inre

En snabb manöver med ett knapptryck och bortkoppling av en fläktkabel låter användaren snabbt komma åt datorns inre. Redan vid första anblick står det klart att Corsair verkligen har maximerat användningen av det tillgängliga utrymmet.

På höger sida sitter moderkortet med tillhörande pump och radiator, och på vänster sida skymtas grafikkortet med en snarlik kyllösning förutom en ensam 80 mm-fläkt i låg profil som hjälper till att kyla kortets strömkomponenter.

top_internal_16_9.jpg
mobo_internal_16_9.jpg

Chassits ventilation samt kylningen av båda radiatorerna sköts av en ensam 140 mm-fläkt i toppen. Denna drar in luft genom ventilationshålen och radiatorerna på sidan och ut genom toppen av chassit. Konstruktionen drar nytta av det faktum att varm luft generellt stiger uppåt, förutom då i Australien där det motsatta är sant enligt vissa utlåtanden på internet.

Till skillnad från många andra grafikkort på marknaden bestyckade med fräsiga treslotskylare och RGB-belysning har Corsair här uppenbarligen valt att spara på julpyntet och har helt enkelt smällt på en liten fläkt samt fäste för en AIO-vattenkylare. Själva grafikkortet är Nvidias referensmodell av Geforce RTX 2080 Ti tillhandahållen av MSI.

gpu_internal_16_9.jpg
gpu_pcb_16_9.jpg
top_radiator_16_9.jpg

Strömförsörjningen består av en Corsair SF600, ett modulärt nätaggregat i formfaktorn SFX som klarar att leverera 600 Watt med 80 Plus Gold-certifiering. Corsair är en välkänd leverantör av nätaggregat, och just denna modell sätter ribban högt för formfaktorn SFX med bra effektuttag och hög effektivitet.

psu_internal_16_9.jpg

Effektklassen 600 W räcker gott och väl för detta system och kvaliteten på strömförsörjningen minst lika viktig som prestandasiffrorna, vilka vi ska ta en titt på härnäst.