Slutsats

Att flörta med retroknarkare som undertecknad har blivit en allt vanligare strategi för företagen i spelbranschen. Det hela började med mjukvara och har nu så sakteligen krupit sig mer och mer in i hårdvarubranschen. Gissningsviss är det också högst lukrativt med tanke på hur många företag som mer och mer hakar på trenden.

Däremot så är det långt ifrån majoriteten som lyckas med detta. Det är ofta rätt spridda skurar. Att släppa en ny produkt som tilltalar massorna är svårt, att släppa en produkt som man redan lyckats med tidigare i ny tappning och leva upp till redan skyhögt ställda förväntningar är ännu svårare.

Logitech_MX518_box_front.jpg

Det är lätt att vaggas in i den falska förhoppningen att det bara är att tillverka exakt samma produkt igen. Jag tror få fans av den lilla åttabitars konsollen från Nintendo hade varit så glada i att koppla in sitt nytillverkade NES via antennuttaget med smetfest till resultat.

Det är viktigt att hänga med i trender och framförallt anpassa sig till nya tekniker. Här tycker jag att Logitech har vandrat en bra balansgång med deras nygamla MX518. Det som var en av den stora anledningen till framgången i 2005 är den utmärkta ergonomiska designen. Detta är en skön mus att använda både vid spelande men även i daglig arbete vid datorn. Här är trogenheten till sin förfader uppskattat.

Logitech_MX518_blue_hue.jpg

Designen är sig mycket lik med undantag för att det udda mönstret som prydde föregångaren är ersatt med en litet enigmatiskt rymdinspirerad design som glittrar svagt i direkt ljus. En riktigt fullträff och jag tycker musen är stilfull. MX518 Legendary behåller även sin ergonomiska form vilken är helt utmärkt och svårslagen. Tyvärr innebär det också att den är väldigt diskriminerande mot vänsterhänta.

Antalet knappar och deras placering runt musen är också det identiskt, jag antar att det inte fanns mycket anledningen till att förändra ett vinnande koncept. Inställning för DPI plus och minus finns under och ovan rullhjulet och en återställningsknapp högst upp. Bekväm placering och väldigt funktionell.

Inställning av DPI är ju oftast något som sköts via mjukvara nuförtiden och här finns ingen orsak till oro. Förutom att snabbt kunna ställa om till olika känslighetsnivåer direkt på musen så kan du också ladda ner Logitechs mjukvara och ställa in allting där, inklusive en hel del extra saker så som speciella makron med mera. Här går det också att ställa in rapporteringsfrekvens.

Main_screen.PNG

Ett område som Logitech har tagit ett klokt val är när det kommer till sensorn. I MX518 Legendary sitter deras Hero-sensor på hela 16 000 DPI, det kan jämföras med originalets 1 600 DPI. Antalet personer som kommer ställa in den här musen på 16 000 DPI är garanterat extremt få, men det är så mycket mer än DPI som gör att Logitechs Hero-sensor är så bra.

Nu kan jag ju tyvärr inte svara för den äldre modellen men jag kan garantera att den nya inte kommer göra så många besvikna. I jämförelse med min Steelseries Sensei så upplever jag MX518 Legendary som strået vassare. Med det sagt är det rätt svårt att avgöra skillnaden när jag ställt in bägge mössen på samma DPI och rapporteringshastighet – 800 DPI och 250 Hz. Placebo eller ej, jag föredrar MX518.

Logitech_MX518_all_buttons.jpg

Musrörelser känns sinnessjukt exakta och rappa, bildredigering och precisionsarbete i Adobe Photoshop fungerar exemplariskt. Jag har ju såklart även testat en variation av spel, såsom Doom för lite snabb FPS-action, Total War: Warhammer II för lite gammal go strategi samt MS Röj för den där riktigt intensiva upplevelsen där millimeterexakt precision är den enda vägen till framgång. Jag har verkligen inga som helst klagomål, den här musen är en fröjd att använda.

Lägg då till en bildskärm som är kapabel till högre frekvenser än 60 Hz så närmar du dig snart nirvana. Själv sitter jag på en 100 Hz-skärm men jag kan bara föreställa mig hur underbart den här musen kommer upplevas i 240 Hz till exempel.

Mitt enda klagomål egentligen är rullhjulet. Det är lite glapp i den helt enkelt, vilket kanske är medvetet för att leva upp till föregångaren men personligen tycker jag de kunde struntat i det och satsat på något bättre, de har ju möss med fantastiska rullhjul.

Nya MX518 Legendary är så nära en fullträff som jag tycker att de kan komma. Logitech har omsorgsfullt bevarat de detaljerna som gjorde originalet till den framgång den en gång var och förbättrat de områden där tekniken har utvecklats, undantaget rullhjulet.

guld_small.png

599 kronor begärda innebär att de lägger sig i en prisnivå med mördande konkurrens men med veckopengen lagd på detta exemplar tror jag de är få som kommer bli besvikna. MX518 är tillbaka och den är det med besked.

Fördelar

  • Ergonomi

  • Design

  • Fantastisk sensor

Nackdelar

  • Glapp i scrollhjulet

  • Diskriminerande mot vänsterhänta