Design & Funktion

Min relation till headset och då främst headset som är riktade till den spelande skaran av konsumenter är, låt oss säga, lite komplicerad. Undertecknad är inte en vurmande vän av, vad jag brukar kalla för, överdesignade rymdfarkoster. Plantronics är och nosar på det epitetet med denna modellen. Det är en industriell och kantig design med inslag av fejkad kolfiber vilket jag bara kan anta ska dra associationerna till lätta och snabba fordon.

PLANTRONICS_RIG_800HD_design.jpg

Den ihåliga konstruktionen är troligtvis inte enbart för att ge ett visst uttryck utan hjälper även till att sänka vikten på hörluren och det sobra valet av färg är välkommet. Guld och svart är ju lite av en lyxig kombination och jag är övertygad om att det inte är någon slump.

PLANTRONICS_RIG_800HD_left_cup.jpg

Vänster

PLANTRONICS_RIG_800HD_right_cup.jpg

Höger

På den vänstra kåpan så sitter det en mikrofon som kan fällas ner vid behov av röstkommunikation. Så länge den är i upprätt läge så är den inaktiverad och släpper inte igenom ljud. Fäller man ner den en bit så hör man ett litet pip i lurarna som ger dig en bekräftelse på att mikrofonen nu är aktiv. Väldigt finurligt och användbart, stor eloge för den funktionen.

Samma gäller när du slår på hörlurarna, så pratar en liten vän röst med mig och talar om att hörlurarna är på, att de är synkade med basenheten samt hur mycket batteri som återstår i form av low, medium och high. Fånigt men användbart.

PLANTRONICS_RIG_800HD_ear_cup_connection.jpg

För att justera så att hörlurarna sitter bekvämt på just ditt huvud finns det dels ett väldigt böjbart huvudband men också tre fasta lägen att sätta den i övrigt lösa kåpan i. Utan någon större ansträngning klickar man ur kåpan och placerar sen den i det läget man föredrar.

Samtidigt som detta helt klart fyller sin funktion så kan jag inte annat än bli lite konfunderad över denna lösningen. Jag är van vid att man kan justera hörluren direkt på huvudet utan att behöva ta av den för att klicka ur och klicka i. Det är mest annorlunda och upplevs lite överdesignat, men igen så tror jag att det har göra med viktbesparing att göra.

PLANTRONICS_RIG_800HD_RIG_detail.jpg

Det material som används är i princip enbart plast och gummi, med chans för att det jag upplever som gummi också det är plast. Jag har inte noterat en enda del i metall. Plantronics har valt att köra helt på plast, vilket bevisligen får ner vikten på hörluren men jag ställer mig lite frågande till hållbarheten.

Frågan jag ställer mig är hur hållbar modellen kommer vara efter något års användning och potentiellt några vändor i golvet. Personligen har jag lätt för att tappa mina hörlurar och jag är lite skeptisk till hur hållbara de är. Detta kan jag, av naturliga orsaker, inte riktigt testa. Ni får ta det för vad det är.

PLANTRONICS_RIG_800HD_ear_cup_design.jpg

Öronkuddarna är tillverkade av någon sorts textil och är väldigt mjuka och sköna. Jag blir inte svettig av att ha hörlurarna på under längre spelsessioner. Öronkåpan är perfekt match för mina öron och komforten är utmärkt.

De har även tryckt dit ett stort R för att guida en eventuell förvirrad gamer som inte riktigt vet vilken öronkåpa som skall sitta var. R står alltså för engelskans right, vilket betyder höger på svenska.

PLANTRONICS_RIG_800HD_left_cup_controls_on_head.jpg
PLANTRONICS_RIG_800HD_left_cup_controls_on_head_detail.jpg

Den vänstra hörluren har tre funktioner på baksidan i följande ordning;

  • Röstkommunikation / Spelljud (mixningsfunktion)

  • På och av / Synk med basenhet

  • Volymkontroll (mjukvarustyrning)

Här sitter även Micro-USB-uttaget för laddning av lurarna och det tar cirka fyra timmar att ladda fullt. Att ha ett hjul för att mixa mellan röstkommunikation och spelljudet är ingen dum idé men det innebär ju att du måste ställa in att till exempel Discord skall använda sig av den digitala ingången. Så det kräver att man är lite vaken när man ställer ljudenheten för röstkommunikationsprogrammet.

Spontant är jag väldigt positiv över denna funktionen och det kan definitivt vara ett stort mervärde om man spelar mycket multiplayer eller till och med strömmar spel. Enda nackdelen är att när det är en ny funktion så är det lätt att ställa ner röstkommunikationen och glömma av det, för att sen tro att alla slutat prata med en. Vilket jag såklart gjorde ett par gånger.

PLANTRONICS_RIG_800HD_control.jpg

Sist men inte minst fick jag med en liten basenhet som kopplas till datorn via USB. Sitter man som jag på Windows 10 så behöver man inte bekymra sig om installation då allting sköter sig självt. De sitter en synk-knapp på basenheten för att synka upp headsetet. Annars är det enbart TOSLINK-kontakten på baksidan som är av intresse, som är ett krav för att kunna använda funktionen för att mixa mellan röstkommunikation och spelljud.