Intryck och användning

Då det här är en testpilot och jag inte har något utrustning för att gör kvantitativa tester kan jag enbart subjektiva sådana.

Funktioner

Menyn på HP Omen 27 är relativt rörig att använda men den har några intressanta funktioner jag inte sett innan.

HP Omen 27 inställningar 2.jpg

"DP Deep Sleep" och "Power LED" sticker ut lite ur mängden, där det förstnämnda är innebär möjlighet att stänga av strömsparläget Displayport-standarden. Det är svårt att säga hur det fungerar i det långa loppet, men fördelen bör vara att det förhindrar Windows från att slänga runt fönster som händer i både tid och otid med flera skärmar och Displayport.

Möjligheten att kunna stänga av belysningen för strömknappen är ett trevligt tillägg, även om det kanske är mer ett problem med hur nämnda LED är placerad och lyser än något annat. Den har inte stört mig under tiden jag har haft skärmen och jag är ganska känslig för just irriterande och stickande LED-belysning.

HP Omen 27 LED 2.jpg

Klicka för större bild.

HP:s så kallade "Ambient Lighting" är en intressant funktion jag verkligen uppskattar, speciellt i lite mer dunkel belysning. Det är långt ifrån i nivån med Philips Ambilight men det tillför ändå lite. Åtminstone i läget där den justeras i ljusstyrka efter hur mycket vitt som visas på skärmen. I övrigt går den att ställa in i olika färger manuellt eller ha den på roterande färger för den som vill det.

HP Omen 27 LED 3.jpg

LED-lampan är placerad mitt under skärmen.

HP Omen 27 LED 1.jpg

LED-belysningen in action.

Daglig användning

Något jag ofta gör med mina skärmar är att justera ljusstyrka. Det här tog nästan en vecka att vänja sig vid med HP:s dito. Knapparna sitter inte på ett speciellt smidigt ställe eller på något sätt som gör det enkelt att justera inställningar i skärmens menyer. Ett enkelt sätt att justera inställningar verkar inte riktigt vara vanligt överhuvudtaget när det kommer till skärmar.

Tyvärr verkar det inte finnas en inställning för kontrast. Med standardinställningar blir det väldigt svårt att ens se 250 på en testsida för kontrast. Det här är problematiskt då det gör att bilden alltid känns något urvattnad.

Som med alla andra saker är det något en vänjer sig vid. Dock är det svårt att inte störa sig ordentligt på det i början eller när det visas bilder med många olika ljusa toner av grått.

Det här skapar också rätt stora problem i till exempel fotoredigering. Jag testade att redigera bilderna till artikeln med skärmen, och den gör det svårare än det är på min egna justerade TN-baserade skärm. Vita områden blir helvita när de syns relativt tydligt på skärmar som faktiskt visar hela spektrumet.

Betraktningsvinklarna gör däremot skärmen till en fröjd att använda då den nästan aldrig upplevs bestyckad med TN-panel i det avseendet. En stor nackdel med just TN-paneler som aldrig är i vägen med HP Omen 27.

HP Omen 27 kanter.jpg

Panelens kanter slutar en bit innan glaset slutar vilket ger effekten av att skärmen knappt har kanter.

Skärmen har också det numera standardiserade sättet att få kanterna att verka mycket mindre än vad de egentligen är. Den känns absolut mycket mer slank än de flesta skärmar jag testat vilket gör det till ett lyckat beslut.

Spel

När det kommer till spel är skärmen däremot kompetent. Jag testade FPS-spel med Serious Sam Fusion 2017 och det var en ljuvlig upplevelse. Bra flyt men det finns vissa eftersläpningar i jämförelse med min egna skärm. Starcraft 2 kördes en hel del och där var skärmen absolut tillräckligt snabb.

En sak jag kan säga om upplevelsen av skärmen är att spel kändes aningen snabbare när jag gick tillbaka till min egna skärm. Det är väldigt svårt att säga om det var någon form av placebo eller faktisk skillnad men jag tycker att det är värt att nämna.

Nvidia G-Sync fungerar som väntat, med bra flyt oberoende av bildfrekvens. Det dök dock upp viss tearing i Serious Sam en gång, något som aldrig hänt med G-Sync för mig innan. Jag körde med bildfrekvensen låst till max 163 bilder i sekunden och det uppstod endast en gång. Nämnvärt är att skärmen måste överklockas i inställningarna för att kunna köras i över 85 Hz.