Sammanfattning och slutsats

Flashbaserad lagring må ha ersatt de mekaniska diskarna i våra dagliga system och någon direkt förändring där är väl inte att vänta. Dock är det mekaniska diskar som gäller för de som har mycket data att lagra, en viktig aspekt vid stora volymer är självklart kostnad.

Ironwolf_10_TB_02.jpg

En fingervisning är då pris per gigabyte (GB) lagringsutrymme hårddisken har, då kan man jämföra många diskar som även är i olika storlekar. Jag går in på prisjakt och sorterar efter pris per lagringsenhet och tittar främst på andra NAS-diskar.

Seagate Ironwolf 10 TB med sitt pris på strax under 3 600 kronor kvalar således in på 36 öre/GB. Närmsta NAS-diskar kvalar in mellan 31-32 öre/GB, några ören säger någon, mer än 10 procent säger en annan. Dock skall man inte glömma bort att SATA-portar inte finns i överflöd i alla system, eventuellt ett motiverat pris för den som inte är behov av maximal lagringsdensitet.

Under drift blev disken rätt varm, varm nog att jag inte ville hålla i den i längre stunder. Ljudnivån var dock trevligare även om det var rätt kraftiga vibrationer. Som tur är hjälper vikten till och vibrationerna blir rätt dova men hårddiskdämpning i NAS-enheter eller chassit är att rekommendera.

Jag har egentligen inget negativt att säga om enheten och samtidigt är det en nischad produkt. Är du en spekulant som inte riktigt är i behov av maximal lagringsutrymme på en hårddisk bör man kanske ta en snabb titt på alternativen för att se om det inte blir bättre pris per gigabyte.

Fördelar

  • Bra sekventiell prestanda

  • Stor cache

  • Skyhög lagringstäthet

  • Tre års garanti

Nackdelar

  • Priset

Lägsta pris vid publicering: 3 599 kronor