Sammanfattning

Det har i mångt och mycket varit en trevlig upplevelse att testa Gamer Xtreme a70. Geforce GTX 1080 är snabbare än något grafikkort jag ägt, vilket är tacksamt när det ska tryckas ut en halv miljard pixlar i sekunden.

komplett-gamer-xtreme-a70-side-view-01.jpg

Dåliga sidor finns också. Jag är van vid att överhuvudtaget inte höra någon av mina datorer vid låg belastning, så även det i mångas öron "normala" ljud som avges från a70:n är helt klart för mycket för min smak. En mindre ljudkänslig person skulle säkert inte störa sig.

komplett-gamer-xtreme-a70-side-view-open-03.jpg

Komponentval är vanskligt att kommentera, och det har aldrig varit svårare. Jag hade personligen valt en processor från Intel om jag byggde en dator idag, eftersom väldigt hög bildfrekvens – tänk 120 fps eller mer – står högt i kurs för mig och jag inte gör något tungt flertrådat. Jag är säkerligen inte representativ för majoriteten.

Vidare är mekaniska hårddiskar bannlysta från mina datorer, men jag installerar heller inte hundratals gigabyte med spel. Många gör ju det, så det är alldeles rimligt att Gamer Xtreme a70 har en hårddisk; 2 TB SSD är inte gratis.

Lite mer relevant är kanske vad man får för pengarna och vilka alternativ som finns för den vars önskemål lyder "en färdigbyggd speldator med rejäl flertrådad prestanda för max 23 000 kr".

komplett-gamer-xtreme-a70-prisjakt.png

Komplett Xtreme Gamer (exkl. montering och musmatta)

komplett-gamer-xtreme-a70-prisjakt-alternative.png

Alternativ med liknande prestanda (exkl. montering och musmatta)

komplett-gamer-xtreme-a70-prisjakt-alternative-intel.png

Alternativ med Intel Kaby Lake (exkl. montering och musmatta)

Därför gick jag in på Prisjakt och satte ihop exakt samma system, förutom högre specade minnen, samt ett egenkomponerat alternativ som var och en får dra sina egna slutsatser om: Jag menar inte på något sätt att jag gjort mer rätt än Komplett. Märk väl att montering och musmatta, som inte ingår i mina listor, tillsammans är värda runt 1 000 kr.

I det alternativa systemet är moderkort och grafikkort identiska. Minne, nätaggregat och chassi är liknande. SSD:n är långsammare, men få lär tänka på det i verkligheten. Kylaren är vald då den är helt ohörbar vid låg belastning. Processorn är den lägre klockade Ryzen 7 1700X, som vid behov kan överklockas till samma prestanda som storebror 1800X med hjälp av någon duktig kompis.

komplett-gamer-xtreme-a70-intel-vs-amd.jpg

Som ytterligare kött på benen har jag också inkluderat samma alternativa system, fast med processor och moderkort utbytta mot en Intel Core i7‑7700K ur Kaby Lake-familjen och ett Asus Prime Z270‑A.

Huruvida Core i7‑7700K är ett bättre val än Ryzen 7 1800X lämnas åt kommentarsfältet att reda ut. Jag nöjer mig med den ödmjuka bedömningen att ju mer fokus skiftas från produktivitet och streaming till ren spelprestanda, desto mer intressant blir Intel – åtminstone i dagens läge. Spådomar om framtiden avstår jag från.

komplett-gamer-xtreme-a70-side-view-04.jpg

Allt som allt är Komplett Gamer Xtreme a70 en dator som många lär bli nöjda med. Jag skulle inte avråda från att köpa den, men den sammantagna upplevelsen är inte tillräckligt helgjuten för att jag ska utfärda en rekommendation.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i 2 560 × 1 440 pixlar

  • Tung processor som fixar spel och briljerar i produktivitet

  • Snyggt och trevligt chassi i rimlig storlek

  • Rymlig och snabb SSD

  • Omfattande konfigurations- och uppgraderingsmöjligheter

Nackdelar

  • Ljudnivån vid låg belastning lämnar en del att önska

  • Inte bästa processorn för riktigt höga bildfrekvenser

  • Moderkortets fläktstyrning inaktiverad vid leverans

  • Spoltjut på testexemplaret

Pris vid publicering: 22 999 kronor