Första uppstarten

Den allra första tanke som tar form i undertecknads hjärna efter att startknappen tryckts ner är, likt då jag startade upp Winter Gamer, relaterad till ljudnivå. Den här gången är det som väl är inte fråga om något hårddiskknatter, men en i dator­sammanhang mer traditionell ljudbild träffar trumhinnorna med tillräcklig styrka för att både jag och @Lindh-E ska höja på ögonbrynen.

När de återfått sin normala höjd genomför jag i vanlig ordning den korta proceduren för att komma igång med Windows och kommer sedan in på skrivbordet.

komplett-gamer-xtreme-a70-first-boot-desktop.jpg

Komplett använder antagligen samma bakgrund på alla sina datorer, och den känns fräsch och stilren. Gamer Xtreme a70 känns precis så ren som en ny dator ska, för här finns inget Norton eller annan bloatware så långt ögat kan nå. Alla drivrutiner som behövs är däremot installerade, så det är bara att sätta igång och installera sina program och spel på studs.

Men först får jag som vanligt bege mig in i bildskärmsinställningarna och ställa in mina två spelskärmar på uppdateringsfrekvensen 144 Hz, för Windows nöjer sig med 60 Hz. Värt att känna till för den som kanske har köpt sin första 144 Hz-skärm tillsammans med datorn och således inte tänker på att flytet saknas.

komplett-gamer-xtreme-a70-nvidia-control-panel.png

Om en skärm med stöd för adaptiv bildsynkronisering via Nvidia G‑Sync är ansluten rekommenderar jag att först ta en titt i Nvidias kontrollpanel och verifiera att G‑Sync är aktiverat, för det gör generellt stor skillnad för spelupplevelsen.

komplett-gamer-xtreme-a70-dvi-overclocking.png

Vill även flika in att överklockning av DVI verkar fungera som det ska; jag märker inga problem med att köra min Koreaskärm i 100 Hz. Nämner detta mot bakgrund av att det tidigare varit problematiskt med Pascal-baserade grafikkort.

Att tänka på

För den som inte är så van vid att konfigurera en ny dator har jag författat en liten checklista över åtgärder som kan vara bra att vidta:

  • Kontrollera i Windows bildskärmsinställningar att din skärm körs i sin rätta upplösning och att den är inställd på sin rätta uppdateringsfrekvens, i synnerhet om denna överstiger 60 Hz.

  • Kontrollera i Nvidias kontrollpanel att G‑Sync är aktiverat om din skärm har stöd för det.

  • Aktivera Windows. Tills det är gjort visas ett meddelande om att Windows inte är aktiverat i nedre högra hörnet.

  • Stäng av Xbox Game DVR för att undvika prestandaproblem i spel.

  • Stäng av musacceleration om du inte föredrar att ha det igång. Acceleration kan göra det svårt att använda musen, framförallt i spel.

Med den initiala konfigurationen överstökad är Gamer Xtreme a70 redo att sättas på prov i det den främst är byggd för, nämligen spel!