Sammanfattning

Mjukvaran och designen är det som gör att jag gillar DS216Play, men det finns några saker som är lite irriterande. Det första är fläkten. För mig som vill att saker inte alls ska höras när de inte används är just den lilla fläkten ett problem. Det går såklart att åtgärda om man schemalägger vilolägen eller om man gömmer den i en garderob.

Ska man ändå gömma NAS-enheten kan man lika gärna köpa en större variant, med plats för fler hårddiskar och kanske bättre hårdvara. Då kan man även få en större fläkt som låter mindre, men då missar man också lite av poängen med just Synology DS216Play. Denna är trots allt gjord för att synas och med det i åtanke förstör fläkten upplevelsen. Det är inget varierande ljud utan ett konstant susande vilket är otänkbart för mig att ha i vardagsrummet.

Det som faktiskt gör att jag gillar den är mjukvaran. Den är lätt att använda, har inte kraschat eller gett några felkoder under tiden jag har testat den. Sen har jag inte behövt Googla ett enda problem jag har stött på, allt finns i de inbyggda guiderna. Guider som för övrigt består av både skärmbilder, text och faktiskt löser problemen. Det är inte ofta det finns Q&A som faktiskt svarar på frågan du har.

Ett problem i mjukvaran kan vara stödet på vanliga program, däribland finns inte stöd för VLC. Å andra sidan fungerar den också som vilken hårddisk som helst och då kan man använda vilket program man vill. Men gör man det missar man också poängen med omkodning direkt på NAS:en.

Grundproblemet med den är att jag inte förstår vem den är gjord för. Vem har kraven på 4K, litet format och tolererar ljudet av en fläkt. Sen priset, för att få 4K får man lägga ut närmre 1 000 kronor mer än liknande enheter med två diskar från Synology. Varför inte gå på en större version och kunna lägga till fler diskar senare för ett liknande pris som denna variant.

Därför är det svårt att rekommendera ett köp av just DS216Play. Men ett köp av andra NAS-enheter från Synology är inte svårt, just mjukvaran och byggkvalitén är något jag gärna testar igen.

Fördelar

  • Bra byggkvalité

  • Robust och kompakt

  • Väldigt bra mjukvara

Nackdelar

  • Högljudd fläkt

  • Blir lätt smutsig

  • Relativt dyr

Lägsta pris vid publicering: 2 549 kronor