Specifikationer

Egenskap

Värde

Storlek

122 x 406 x 336 mm

Vikt

8,3 kg

Processor

Intel Celeron 420 1,6 GHz

Integrerad grafik

Ingen

Minne

512MB DDR2-SDRAM

Hårddisk

2 x 500 GB Seagate Barracuda 7200. Totalt kan 4 stycken hårddiskar installeras internt.

Nätverk

Gigabit-LAN

USB 2.0

4 st. (2 st. fram, 2 st. bak)

eSATA

2 st. (bak)

Video-/skärmutgångar

Nej

Nätaggregat

250 W

Operativsystem

Windows Home Server

Garanti

2 år

Cirkapris vid testtillfälle

5 450 kronor inkl. moms

Lägsta dagspris

inkl. moms

Hårdvaran i Scaleo Home Server 1900 är som synes inte särskilt upphetsande. En enkel Celeron plus 512 MB minne låter kanske inte speciellt bra men då ska man komma ihåg att detta är en server som främst ska stå och brumma i ett hörn, dela ut filer och ta säkerhetskopior. Eftersom vi har ett komplett Windows-operativsystem i botten var vi dock fortfarande nyfikna på om det skulle påverka prestandan, särskilt när vi började lägga in mer tillägg på servern men vi kan redan nu avslöja att vi under våra månader med servern aldrig upplevde den som speciellt seg att jobba mot.

Fujitsu Siemens skickar egentligen inte med mycket tillbehör med servern. Vi får fötter som ser till att den kan placeras vertikalt eller horisontellt, en nätverkskabel, stora hårddiskskruvar (gula i bilden) och lite återställningsskivor så att vi kan återställa servern ifall något går sönder.

Eftersom denna version av servern kommer med två förinstallerade 500 GB-diskar finns det egentligen ingen anledning att öppna lådan men nyfikna som vi är gjorde vi det ändå. Som väntat är det väldigt enkelt att öppna lådan utan verktyg. Hårddiskar kan placeras i fyra burar ovanför moderkortet vilket innebär att man inte behöver rubba något annat för att installera/avinstallera diskar. Varje hårddiskbur sitter fast med en egen tumskruv.

På moderkortet hittar vi även en 256 MB flashminnessticka som sitter i IDE-porten. Vi frågade Fujitsu Siemens om vad den gör och fick till svar att den innehåller allt som behövs för att låta servern starta med nätverksstöd direkt utan att behöva starta upp operativsystemet.

Detta används till exempel när servern har kraschat och man behöver återställa den från en medföljande återställnings-DVD. Via en liten knapp på baksidan kan man låta servern starta från detta flashminne istället för hårddisken och sedan använder man den medföljande återställnings-DVD:n, ansluter till servern över nätverket och återställer hela systemet. En intressant fråga är ifall det skulle gå att lägga in något annat på detta flashminne, till exempel en liten Linux-distribution?

Något som inte direkt syns på bilderna är att Scaleo Home Server 1900 är en stor server. Det är inte en låda man har framme på skrivbordet utan den passar bättre i en garderob eller liknande. Dess huvudsakliga konkurrent i Sverige, HP Mediasmart Server EX470, är en dvärg i jämförelse med denna server.

Servern kan placeras såväl stående som liggande, beroende på hur man sätter på de medföljande fötterna.

På framsidan hittar vi två stycken USB 2.0-portar, på-/av-knapp och lampor som indikerar aktivitet hos de installerade hårddiskarna. En trevlig funktion är att varje hårddisk har sin egen lampa vilket innebär att det snabbt går att se status för varje enskild installerad hårddisk.

I detta fall har vi två stycken hårddiskar installerade och båda mår bra. Hade någon av hårddiskarna haft problem skulle dess lampa ha lyst rött istället.

På baksidan finns en nätverkskontakt (Gigabit-närverk), två stycken USB 2.0-portar och 2 stycken eSATA-portar. Det är synd att Fujitsu Siemens inte har inkluderat någon Firewire-port då det fortfarande finns externa hårddiskar som använder det gränssnittet. Det finns ingen VGA- eller DVI-kontakt utan all administration av servern måste ske via fjärranslutning.

Installation av servern är relativt simpel. Vid första start installeras mjukvaran och första gången man använder sig av Windows Home Server Console (mer om den mjukvaran senare) får man gå igenom en guide för att konfigurera servern för första gången.

Redan vid installationen står det klart att Microsoft tar säkerheten på allvar. Lösenordet för administratören får inte vara för enkelt utan måste följa vissa regler.