Prestanda, strömförbrukning och ljudnivå

Även om den råa prestandan inte är lika viktig i en server som den är i en normal skrivbordsdator är det ändå intressant att se om de finns några flaskhalsar i systemet.

Vi valde att testa Scaleo 1900 i tre områden: skriv- och läsprestanda, strömförbrukning och ljudnivå.

Skriv- och läsprestanda

Läs- och skrivprestandan mättes genom att vi skrev och sedan läste tillbaka en mov-fil på 1 281 543 kB och noterade hur lång tid det tog för respektive process.

I jämförelse med en Qnap 1090 Pro, en populär och kraftfull NAS-enhet, har Scaleo 1900 klart bättre prestanda. Det är kanske inte så konstigt då Scaleo 1900 har en mer kraftfull processor och mer minne än vad vi hittar inne i en Qnap 109 Pro.

Strömförbrukning

Vi mätte strömförbrukningen för hela systemet vid väggen vid flera olika tillfällen.

När vi mäter strömförbrukningen vid väggen noterar vi att även om Scaleo 1900 faktiskt imponerar med en förbrukning som ligger runt densamma som en 60 W-glödlampa, presterar Qnap 109 Pro ett ännu mer fenomenalt resultat med en förbrukning på mindre än 20 W även när den interna hårddisken går för fullt.

Man får dock inte glömma att vi vid testtillfället hade två stycken hårddiskar i Scaleo 1900 medan Qnap 109 Pro bara hade en hårddisk. Scaleo 1900 kommer även med funktionen Scaleo Wake Up som låter oss stänga av servern när vi inte behöver den.

Ljudnivå

En låg ljudnivå är inte alls lika viktig hos en server som hos en skrivbordsdator som man måste sitta nära. Det betyder däremot inte att det inte eftersträvas eftersom vi helst vill slippa att behöva gömma en server i en garderob bara för att den låter så mycket.

Vi mätte ljudnivån hos servern med denna ljudmätare från Clas Ohlson på 1 meters avstånd.

Servern låter väldigt mycket under några sekunder när den startar upp men efter det upplevde vi den som relativt tyst, även när den tog säkerhetskopior. De två 80 mm-fläktarna på baksidan har en högsta ljudnivå på 27 dBa men eftersom de sällan behöver spinna upp till högsta fart var det något vi faktiskt aldrig upplevde, åtminstone inte när vi satt i samma rum som servern. Servern ger ifrån sig ett svagt brummande som kan bli irriterande i längden så det rekommenderas ändå att ställa undan den.