Prestandatester

Design och montering i all ära, det viktigaste med en kylare är dock hur den presterar och i nedan scenarion har vi ställt Thermalright Peerless Assassin 120 SE mot de tre betydligt dyrare kylarna Noctua NH-D15 samt NH-U12A och Cooler Master MA824 Stealth. Därtill slängde vi även in Cooler Masters Hyper 212 Black Edition som befinner sig någon hundralapp högre än Peerless Assassin. Dock är den närmare Thermalright i pris än de övriga tre.

Testerna har utförts på moderkortet Asus ROG Maximus Z790 Hero med processorn Intel Core i7-13700K. Valet av processor föll på i7-varianten då vi vill kunna leverera tillräckligt hög effekt så att kylarna får jobba ordentligt men inte så pass att processorn slår i sin värmegräns direkt. För det scenariot passar Core i7-13700K med sin TDP under turbo på 253 W bra in.

Peerless Assassin-21.jpg

Valet av grafikkort föll på Geforce RTX 4090 Founders Edition. Temperaturerna loggas genom mjukvaran HWinfo64, om ej annat anges är det värdet "CPU package temperature" som redovisas. Datan exporteras sedan till en CSV-fil och efteranalyseras i Microsoft Excel.

Testet är genomfört på vår vanliga öppna testrigg för processorer och grafikkort i ett vanligt rum med rumstemperatur på 25 °C. Då testerna är genomförda på öppen rigg och inte inuti ett chassi är testerna inte nödvändigtvis representativa för de temperaturer som kan förväntas inuti i ett chassi. Testerna är istället gjorda för att ge en fingervisning om hur de tre kylarna förhåller sig till varandra.

Temperaturtester

Den första laddningen tester är genomförda med automatisk fläkthastighet definierat av moderkortets BIOS och inställningar och fläktkurvor är orörda. Processorn är låst till sin fördefinierade strömbudget med ett maximalt TDP på 253 W. Vi redovisar den maximalt uppnådda temperaturen under testet samt snittemperaturen under testets sista minut.

180 W är den ungefärliga arbetslast som kylarna utsätts för under CPU + Cache-testet i Aida64 och här presterar Thermalrights representant bra. Trots den så pass mycket lägre prislappen ligger medeltemperaturen enbart ett par grader över de betydligt dyrare kylarna och en bra bit under Hyper 212.

I FPU-testet ökar arbetslasten till ungefär 220 W och här är det egentligen bara Cooler Masters flaggskepp som klarar sig med godkänt betyg. Övriga kylare når maxtemperatur med en gång och ligger sedan låsta precis under 100 °C.

När vi visualiserar temperaturerna över tid i graferna ovan är det lätt att se att det skapar en distinkt klunga med de fyra bättre kylarna jämfört med Hyper 212 som har svårt att hänga med. Trots ett par grader högre temperatur än flaggskeppen hänger Peerless Assassin med riktigt bra och behöver absolut inte skämmas.

I den andra grafen när FPU-testet genomförs är det som tidigare nämnts lite hugget som stucket då i princip alla luftkylare blir överbelastade förutom Cooler Masters MA824 Stealth.

För att testa en scenario mer lämpat för den något mindre kylflänsen på Hyper 212 Black Edition genomförs CPU + Cache testet ytterligare en gång med processorns strömbudget begränsad till 150 W. I denna betydligt mer hanterbara arbetslast är det dock fortfarande en stor skillnad mellan de båda. Inte helt konstigt då Thermalright-kylaren är nästan dubbelt så stor.

Slutligen är det dags att testa temperaturerna i ett mer realistiskt spelscenario och även här får vi liknande resultat. Den större kylaren bibehåller betydligt lägre temperaturer över hela spelsessionen.

Ljudtester

I nedanstående tester har vi använt samma mätutrustning som vi använder för mätning av ljudnivå på grafikkort men metodiken skiljer något. Som nämnt i inledningen på denna sida är mätningarna utförda på en öppen testrigg. Detta medför att ljudmätningarna inte nödvändigtvis stämmer överens med den upplevda ljudnivån under normal användning. Värdena bör som innan ses mer som en fingervisning för hur de olika kylarna förhåller sig till varandra.

IMG_9543.jpg

Mätningarna är utförda med 13 centimeters avstånd till kylaren i ett stängt rum och bakgrundbruset ligger på 31 dBA.

Första testet är ytterligare en loggning av temperatur över tid under ett 45 minuters CPU + Cache stresstest från Aida64. Alla tre kylare är normaliserade till 40 dBA.

Grafen ovan går att känna igen från de vi tidigare tittat på, Thermalright Peerless Assassin hamnar betydligt närmare Noctuas två kylare än vad prislappen skvallrar om. Den visar sig ha mycket god effektivitet även vid lägre ljudnivåer och återigen får vi lyfta på hatten Thermalright.

Vid rena ljudmätningar vid låsta varvtal är det fullt godkänt betyg för Peerless Assassin som gäller. Det är dock uppenbart att de mindre påkostade fläktarna är något mer högljudda när varvtalet befinner sig i den övre tredjedelen.

Efter 1 000 RPM känns det som att ljudprofilen är något mer påtaglig än konkurrerande fläktar även om ljudvolymen är likvärdig. Inte alls tillräckligt för att det ska vara ett dåligt resultat men de märks helt klart när de snurrar snabbare än 1 200 RPM.

Enligt Thermalright är maximala varvtalet 1 550 RPM med tolerans för 10 procent upp eller ned. Våra exemplar befinner sig närmre plus 10 procent och enligt moderkortet hamnar de en bra bit över 1 600 RPM. I detta läge skulle jag säga att de är ganska högljudda och rekommenderar inte att köra dem i full hastighet om du är ljudkänslig.