Sammanfattning

År 2022 är läget för en gångs skull extremt jämnt på processormarknaden, där såväl AMD som Intel har riktigt starka uppställningar. AMD lyckades med Ryzen 5000-serien norpa en del marknadsandelar från Intel medan det sistnämnda företaget kört fast på 14 nanometers-noden och arkitekturen Skylake. Med höstens lansering av "Alder Lake" gjorde dock det blå laget comeback med besked, vilket åter placerade dem på entusiasternas radar.

Tack vare den nya arkitekturen "Golden Cove" och generellt höga klockfrekvenser kunde Intel återigen kröna sig till kungen av spelprestanda med "Alder Lake", en position som AMD äntligen lyckats uppnå med Ryzen 5000 ett år tidigare. Nu är inte den praktiska prestandaskillnaden mellan "Alder Lake" och Ryzen 5000-serien i spel särskilt stor, men det är tydligt att det finns en prestige mellan företagen att vara herre på täppan – oavsett hur liten skillnaden är.

För att ta tillbaka spelkronan fanns det nu två val för AMD. Antingen kunde de låta Intel hållas i toppen ett tag till och slå tillbaka med Zen 4 och Ryzen 7000-serien senare i höst. Ett annat alternativ var att hitta andra vägar med den befintliga Ryzen 5000-serien och experimentera med specifika hårdvarulösningar som gynnar just spelprestanda. I slutändan valde de det sistnämnda alternativet.

Att en stor mängd cacheminne kan göra stor skillnad för spelprestanda är ingen nyhet. Vi har sett det tidigare med Intels Broadwell-processorer, vars L4-cache på 128 MB gav dem en stor fördel i spel trots lägre klockfrekvenser än den samtida familjen Skylake. I närmare tid har vi AMD:s egna processorfamilj Ryzen 3000, vars dubblerade L3-cache (vilket företaget kallade Game Cache) gav den serien av modeller en rejäl skjuts i spelprestanda.

ryzen_5800x3d-3.jpg

Med Ryzen 5800X3D hakar företaget på en rejäl klase L3-cache på den befintliga åttakärniga modellen Ryzen 7 5800X och prestandavinsterna som uppnås till följd av denna cachemanöver är minst sagt imponerande. När vi simulerar fram ett ytterst processorbundet spelscenario vid upplösningen 720p ser vi fall där bildfrekvensen ökar med över 30 procent i vissa titlar medan det genomsnittliga prestandadeltat mot Ryzen 7 5800X uppgår till 23 procent.

Imponerande nog står sig även AMD:s nykomling stark mot Intels betydligt dyrare flaggskepp Core i9-12900K. Vid samma processorbundna upplösning kan Ryzen 7 5800X3D presentera 8 procent bättre prestanda i snitt – något som inte är illa pinkat för en modell med en maximal klockfrekvens som ligger 1 GHz lägre än jämförelseobjektet.

Vid ett mer realistiskt scenario utan framtvingande processorflaskhalsar så är det i princip jämnt skägg mellan Intels och AMD:s bästa spelprocessorer. Vid 1080p med höga detaljinställningar ser vi ett identiskt prestandasnitt för Ryzen 7 5800X3D och Core i9-12900KS, där de båda processorerna knuffar ut ungefär 10 procent högre siffror än Ryzen 7 5800X med ett Geforce RTX 3090 Ti.

ryzen_5800x3d-6.jpg

Det utökade cacheminnet kommer dock inte utan nackdelar, där tekniska begränsningar gör att klockfrekvenserna för Ryzen 7 5800X3D behöver hållas tillbaka. Detta innebär i praktiken att modellen i många fall utanför spel kommer att tappa prestanda ställt mot sitt syskon Ryzen 7 5800X i såval enkel- som flertrådade arbetslaster. I dessa scenarion kommer också modellen att förlora stort mot den billigare tolvkärniga modellen Ryzen 9 5900X.

En väldigt intressant och trevlig aspekt av Ryzen 7 5800X3D, och de övriga Ryzen 5000-processorerna som släppts på sistone, är den gedigna bakåtkompatibiliteten som erbjuds via AM4-plattformen. AMD har arbetat hårt med att få till stöd för moderkort hela vägen tillbaka till 300-seriens styrkretsar – något som innebär att den som hoppade på Ryzen-tåget år 2017 har en rätt fantastisk uppgraderingsväg utan att behöva investera i varesig ett nytt moderkort eller primärminnen.

Extra cacheminne och processen att sammanfoga denna med den befintliga chiplet-kretsen är inte gratis, och prislappen på 5 349 kronor kommer säkert att sticka i ögonen på somliga sett till att det rör sig om en åttakärnig processor. Det kommer i slutändan ner till huruvida den potentiella extra spelprestandan är värd prispåslaget mot de "vanliga" Ryzen 5000-processorerna för den enskilda användaren. Det är trots allt inte en jack of all trades utan snarare fokuserad på just spelande.

ryzen_5800x3d-8.jpg

Sammanfattningsvis vill vi också uppmana till lite självrannsakan innan man springer ut och köper en Ryzen 7 5800X3D för att förgylla ens spelupplevelse. Det är lätt att stirra sig blind på prestandasiffror mellan olika processormodeller i spel, och i slutändan kommer den ändå i 99 fall av 100 vara grafikkortet som dikterar nivån för de allra flesta. Sitter man idag på en Ryzen 5000-processor eller ett "Alder Lake"-dito finns det med andra ord ingen större poäng till uppgradering.

Har man däremot en äldre Ryzen-processor och precis investerat i ett riktigt fläskigt grafikkort, eller för den delen är på gång att bygga en ny dator som primärt är menad för spel i hög uppdateringsfrekvens – ja, då kan Ryzen 7 5800X3D vara ett alldeles utmärkt köp sett till den fantastiska spelprestandan som bjuds på.

Ryzen 7 5800X3D är en utmärkt processor för den som primärt spelar och vill uppnå riktigt hög bildfrekvens

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • God effektivitet

  • Förhållandevis billig plattform

  • Imponerande bakåtkompatibilitet

Nackdelar

  • Tappar prestanda i scenarion utanför spel

  • Dyr för att vara en åttakärnig modell

  • Nedlåsta överklockningsfunktioner

Pris vid publicering: 5 349 kronor inklusive moms