Montering

Noctuas monteringsanordning Secufirm 2+ är enligt redaktionen en av marknadens bästa fästanordningar för processorkylare och används på löpande band i testlabbet vid exempelvis processorrecensioner. I detta monteringsexempel använder vi oss av Intels Core i9-11900K och moderkortet Asus ROG Strix Z590-F Gaming, vilka baseras kring Intels sockel LGA 1200.

nh_p1-12.jpg

Monteringen inleds med att placera kylarens fästplatta på moderkortets baksida och låta de integrerade skruvarna löpa genom de fyra hålen till moderkortets ovansida. De utstansade hålen i fästplattan är ett bra riktmärke att man monterat denna åt rätt håll.

nh_p1-14.jpg
nh_p1-15.jpg
nh_p1-17.jpg

Därefter vänder man på moderkortet och sätter på en plastdistans på varje gängad stång som sticker upp. Vid nästa steg ska monteringsskenorna läggas på, där dessa antingen kan lägga horisontellt eller vertikalt beroende på vilken orientering man vill montera kylaren åt. Slutligen används den medföljande Torx-mejseln för att skruva fast monteringsskenorna i moderkortet.

nh_p1-19.jpg

I nästa steg appliceras den medföljande kylpastan på processorn och sedan är det dags att skruva fast kylaren. Här kommer den medföljande skruvmejseln väl till pass, då den är tillräckligt lång för att löpa mellan fenorna i kylaren ned till skruvarna. Här varvar man med att skruva ned de två skruvarna tills dessa går i botten och ger ett jämnt tryck över processorn.

nh_p1-20.jpg
nh_p1-21.jpg
nh_p1-22.jpg
nh_p1-23.jpg

Med kylaren på plats råder det inget tvivel om att den tar rätt mycket utrymme i anspråk. Det är dock inte extremt på något sätt och vis, då den ändå lämnar gott om plats för övriga komponenter. Som synes blockerar den inte den översta PCI Express-platsen samtidigt som den ger fri lejd till riktigt höga minnesmoduler. Den blockerar inte heller 8-pinskontakterna på ovankanten av moderkortet.

nh_p1-24.jpg
nh_p1-25.jpg
nh_p1-26.jpg

Med hjälp av det medföljande monteringsclipsen finns det även möjlighet att bestycka kylaren med en 120 mm-fläkt. På bilderna ovan har vi använt oss av Noctuas NF-A12x25 LS-PWM, vilket är en låghastighetsmodell som är speciellt framtagen för NH-P1. Fläkten kan placeras i tre olika positioner på själva kylflänsen, där det ska sägas att monteringsclipsen var lite småmeckiga att få på plats.

nh_p1-32.jpg
nh_p1-30.jpg

Beroende på vilket chassi man använder sig av kan det i vissa fall vara fördelaktigt att montera kylaren efter att man skruvat i moderkortet. I vårt fall med ett Fractal Design Meshify 2, vars tak går att skruva bort, var det dock inga som helst problem att montera in hela paketet med kylaren förmonterad.