Sammanfattning

När Nvidia visade upp Ampere-familjen var det mycket fokus på Geforce RTX 3080 som nya toppkortet för vanliga spelanvändare. För den som inte vill lägga fullt lika mycket pengar på grafikkortet väntade Geforce RTX 3070 bara några veckor efter, för att sedan bli försenat ytterligare. Det som förhandsvisades var prestanda i klass med Geforce RTX 2080 Ti till en markant lägre prislapp, 499 USD ställt mot Geforce RTX 2080 Tis ursprungspris på 999 USD.

rtx_3070-15.jpg

Nu med facit i hand stämmer det ganska bra då Geforce RTX 3070 och Geforce RTX 2080 Ti turas om att ta ledningen, där skillnaden ofta handlar om en enstaka bildruta. Ställt mot Geforce RTX 2070 som nykomlingen ersätter syns det en prestandaförbättring runt 57 procent vid spelande i 1440p, vilket även det stämmer bra in på Nvidias påstådda ökning om 60 procent mot den modellen.

Prestandan kommer såklart till ett pris där vägguttaget kan bli lidande då kortet drar 45 W mer än Geforce RTX 2070, men hamnar ändå en bra bit under Geforce RTX 2080 Ti som den konkurrerar med under testerna. Det gör kortet till en intressant kandidat för små ITX-byggen där kortet i första hand får plats, men även har en chans att hantera värmeutvecklingen och fortfarande leverera god prestanda.

rtx_3070-12.jpg

På tal om värmen så tar Nvidia ett halvt steg ifrån sin unika kylarlösning för toppkorten i Ampere-serien, där Geforce RTX 3070 består av en mer traditionell sådan med dubbla framåtriktade fläktar. Kylaren får helt klart godkänt betyg då den kan hantera värmen på ett effektivt sätt utan att dra på fläktarna allt för mycket. Trots sin mindre storlek är det även trevligt att Nvidia vågar köra med semi-passiv fläktkurva för modellen.

Prismässigt slängs Geforce RTX 3070 in på samma punkt som sin föregångare Geforce RTX 2070, vilket i svensk valuta betyder 5 625 kronor och hamnar därmed en hel hög tusenlappar under det likvärdigt presterande Geforce RTX 2080 Ti. En snabb huvudräkning avslöjar att kortet därmed får ett väldigt bra förhållande mellan prestanda och pris om det nu går att köpa, vilket Nvidia inte riktigt kan svara på i skrivandets stund.

rtx_3070-7.jpg

Nvidia drog tidigare denna månad i bromsen för sin försäljning av Founders Edition-kort, där denna på senare tid sakteligen har börjat komma igång igen via nya partners i USA och delar av Europa. I Sverige står det dock still på den fronten, och av allt att döma ser detta också ut att vara fallet när Geforce RTX 3070 lanseras den 29 oktober.

rtx_3070-21.jpg

Av den anledningen känner redaktionen att det inte går att sätta ett omdöme innan vi har fått svar på om kortet faktiskt finns att köpa här i Sverige. Det är såklart en tråkig situation när Nvidia nu har lyckats skapa ett så pass intressant kort, både sett till prestanda men även kylarlösningen. Redaktionen vill gärna slänga på stämpeln Utmärkt för Geforce RTX 3070 Founders Edition men får helt enkelt vänta med det till, och om, det finns tillgängligt för försäljning.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

  • Utmärkt referenskylare

  • Klassledande energieffektivitet

Nackdelar

  • Oklar tillgång

Pris vid publicering: 5 625 kronor

Lanseringen av Geforce RTX 3070 sker den 29 oktober för både Founders Edition samt partnertillverkarnas egna modeller.