Sammanfattning

När Logitech först visade upp fullstora G915 Lightspeed höll en del av användarna andan i hoppet om en mindre variant, och nu är G915 TKL äntligen här. Som väntat, och framför allt önskat, saknar modellen nummersatsen på högersidan men har även blivit utan makroknapparna som hittades på vänstra sidan hos den fullstora varianten.

Första intrycket av GL-brytarna är ett bra sådant med en skön känsla och tydlig taktil bump. Personligen är brytare med lägre profil något behagligare att använda men har varit sällsynta i ett mekaniskt utförande och framför allt med Full N-key rollover. Under testperioden var det verkligen inga problem att varken skriva eller spela med Logitech G915 TKL, men finns fortfarande några nackdelar.

G915_TKL-10.jpg

På grund av hur brytarna är uppbyggda och hur tangenterna monteras fast på dessa blir det rätt mycket vingel på tangenterna, som i sin tur orsakar en del oljud. Det sistnämnda märks extra tydligt vid vanligt skrivande som är märkbart mer högljutt än med fullstora mekaniska brytare och den klassiska Cherry-stammen. Personligen är det inget avgörande, men fortfarande nämnvärt.

Förutom Logitech GL-brytarna finns det åtta stycken extraknappar med sina egna brytare, vilka troligen är någon form av rubber dome-lösning. Brytaren aktiveras nästintill direkt och ger ingen tydlig känsla att den aktiveras och måste ofta dubbelkolla att det gick igenom. Det i kombination med gummiliknande texturen gör att man helst vill undvika dessa knappar så mycket som möjligt.

G915_TKL-9.jpg

Anslutningsmässigt finns det gott om möjligheter med Logitech G915 TKL med bolagets egna trådlösa teknik Lightspeed eller Bluetooth, samt kabel som samtidigt laddar tangentbordet. Det som har använts mest under testperioden är så klart Lightspeed som har fungerat felfritt och utan någon märkbar fördröjning vid spelande, vilken är exakt det Lightspeed är framtaget för.

Det som säger emot tangentbordet mest, och nästan tillräckligt mycket för många att backa, är priset på 2 499 kronor. Det är väldigt mycket pengar även för ett G915 TKL och det som gör det mer ologiskt är att fullstora G915 Lightspeed med taktila brytare är billigare än den mindre modellen. Det kan bero på tillverkningsvolym och intresse men det känns fortfarande omotiverat högt.

G915_TKL-5.jpg

Det gör det lite knepigare med betygsättningen på Logitech G915 TKL när det fungerar så bra med både lågprofilsbrytarna och trådlösa överföringen. Bortsett från att Logitechs prissättning är konstig är den också nästan orimligt hög, som i sin tur låser in G915 TKL för enbart entusiaster som vet vad som erbjuds. Det är också tråkigt eftersom det är ett bra och intressant tangentbord.

Logitech G915 TKL är ett trevligt trådlöst tangentbord med lågprofilsbrytare

Fördelar

  • Skön skrivkänsla

  • Väldigt låg profil

  • Hög byggkvalitet

  • Utmärkt trådlös överföring

  • Gott om anslutningsmöjligheter

Nackdelar

  • Skyhögt pris

  • Obehagliga extraknappar

  • Svårt att se symbolerna utan belysning

  • En del oljud från tangenterna

Pris vid publicering: 2 499 kronor
Lägsta pris: