Latens och eftersläp

Latensen, input lag, är i vanlig ordning låg och under 10 ms vilket är den precision man kan få med en kamera som mätmetod. Inga spelskärmar som passerat min tröskel har visat högre än 10 ms i jämförelse sedan flera år tillbaka utan det är främst andra typer av skärmar där spel inte är prioritet vilka har högre latens.

ufo_respons_mag251rx.jpg

Eftersläpen är mycket kontrollerade och detta är än så länge den IPS-panel vi sett med minst problem med eftersläp. Overdrive-reglaget ”Response Time” har tre lägen, Normal, Fast och Fastest där det är olika effekt beroende på ifall du använder adaptiv synk eller inte. I båda fallen är ”Fast”-läget det som kan betraktas som genomsnittet mellan eftersläp och i sammanhanget milda overdriveartefakter. Med adaptiv synk igång är skillnaden för liten för att fastna med kameran.

Anti Motion Blur för ännu skarpare rörelser

Stänger vi adaptiv synk ökar skillnaderna något och vi kan notera att Fastest-läget ger en gnutta overdrive-artefakter. I spel är skillnaden fortfarande försvinnande liten i praktiken. Stänger vi adaptiv synk är det också möjligt att aktivera eftersläpsreduceringen, här kallad Anti Motion Blur.

Detta fungerar med gott resultat och ger skarpa rörelser. Vi tappar ungefär hälften av ljusstyrka men upplever inte mycket flimmer i 240 Hz. Anti Motion Blur-Läget kan inte regleras på något sätt och det låser ut overdrive-inställningen. Inte för att det behövs ändras allt för mycket utan detta är mycket bra.

MAG251_vs_Benq_XL2546.jpg

Jämfört vi med Benq Zowie XL2546, dess 240 Hz rappa TN-panel och dess motsvarande DyAc-funktion är det två saker som är tydliga. IPS-panelen släpar lite mer och är inte riktigt lika skarp i rörelser. TN-panelen har i sin tur en mer framträdande pixelstruktur.

► Stäm av själv hur din skärm ser ut med hjälp av testufo.com
► Mer om hur 240 Hz och DyAc fungerar på Benq XL2546

Adaptiv synk via VESA Adaptive

MAG251RX är G-Sync Compatible-certifierad för 48–240 Hz. Det vill säga att den använder VESA Adaptive som teknik för adaptiv synkronisering, vilket fungerar med de flesta moderna AMD-kort, då kallat ”Freesync” och Nvidia GTX 1xxx och nyare GPU:er under Windows 10.

► För mer detaljer om adaptiv synk och teknikerna finns artikeln om synksoppan.

Vi observerar inga problem med hack, ryck eller andra skiftningar i samband med frekvensen växlar om. Saker och ting ser ut som de ska och beter sig som väntat. Under 48 FPS används LFC-funktionen, Low Framerate Compensation, där grafikkort repeterar bildrutan så att exempelvis 44 FPS visas två gånger om så att panelen kan arbeta i 88 Hz i syfte att undvika flimmer och andra problem relaterade till LCD-panelen. Detta gör att flytet behålls vid tillfälliga kliv under 48 FPS.

Överlag vill du rendera spelen i frekvenser så att du är inom synkroniseringsspannet på 48–240 FPS/Hz vilket inte ska vara några problem med moderna grafikkort och 1 920 × 1 080-upplösning. Och som vanligt: Är ditt mål att rendera så höga frekvenser det går i spelen, över 240 FPS, är förstås adaptiv synk per definition inget för din typ av spel.