Form och funktion

MAG251RX har ett effektivt reflexfilter med en matt hinna utan tydlig struktur. Det dämpar reflexer väldigt bra och kameran plockar upp mer än vad vi ser mer ögonen. Verkligen ett filter för dig som föredrar matta reflexfilter men också ogillar filter med en synlig struktur. IPS-panelen är som du väntar dig av en IPS-panel och i vinkel behåller vi intryck av färger. Exemplaret har en mild glow som syns i ett nedsläckt rum men inte annars.

msi_mag251rx_reflex.jpg

Anslutningarna består av dubbla HDMI och en ensam Displayport tillsammans med en USB type C-anslutning som i praktiken agerar en andra Displayport. Alla fyra klarar 240 Hz men då den fulla HDMI1-bandbredden om 18 Gbps används, är dessa begränsad till 8 bitars färg vid 240 Hz. Displayport kan med sin fulla HBR2-bandbredd om ca 22 Gbps nå 10 bitar vid 240 Hz. Fördel ifall du vill använda skärmens HDR-kapacitet.

msi_optix_kontakter.jpg

USB type C-anslutningen (ej testad av oss) ska enligt handboken leverera 15 Watt strömförsörjning vilket inte räcker det minsta för att hålla en bärbar speldator vid liv. Helt klart är den lilla transformatorn som följer med MAG251RX (jordad apparatsladd, ”musse pigg”) inte är dimensionerad för så mycket mer än att driva skärmen.

USB type C-anslutningen ger heller inte tillgång till USB-hubben som sitter på vänster kortsida. Vilket kan vara förklarligt med att vi då annars tappar den bandbredd som bildsignalen kräver. Den inbyggda USB-hubben är specad till USB 2.0 och används främst för sådant som mus och tangentbord.

Extra gamingdesign

MSI Optix MAG251RX följer en ganska typisk ”gamingdesign” och har kanske mer vinklar och form än nödvändigt samt en RGB-belysning på baksidan. Stativet är tillräckligt robust och det finns VESA-fäste för dig som har andra önskemål. För att hantera att formen på skärmen är en form av polygon följer det med distanser till VESA-fästet.

05_MAG251RX_ovanifrån.png

Menyerna är snabbnavigerade tack vare joystickknapp på höger baksida. Därför upplevs hela menysystemet som överskådligare än vad det kanske är. Just tack vare att vi snabbt kan leta oss fram genom alla alternativ. Vad vi saknar är dock mer detaljerad information om alla alternativen.

Till exempel får vi veta att Adaptive Sync-inställningen påverkar funktionen Anti Motion Blur. Men vi får ingen förklaring till själva funktionen. Vi kan i alla fall få fram en fast informationsruta med aktuell signal, något som underlättar när man testar och felsöker. Refresh rate-funktionen är till exempel lämplig när du ska stämma av att adaptiv synk fungerar.

msi_mag251rx_meny.jpg

Till sin nackdel är menyerna aningens röriga. Vissa funktioner ligger på två ställen i menyerna, till exempel Anti Motion Blur-funktionen. Även att bildlägen skiljs mellan ”Game Mode” och ”Pro mode” som ligger på olika ställen.

Förresten sitter själva strömbrytaren/standby-knappen på undersidan av skärmen. En liten och diskret knapp på höger undersida sedd framifrån. Det tog en bra stund innan vi fann den första gången. Fick bokstavligen lyfta upp skärmen och leta efter knappen.