Zalman CNPS20X

Zalman_CNPS20X-29.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Zalman

Modell

CNPS20X

Material

Aluminium, koppar

Fläkt(ar)

2 × 140 mm (medföljande)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 1 500 RPM

Kompatibilitet

  • Intel LGA 2066, 2011-v3, 2011, 1151, 1150, 1155, 1156, 1366 och 775

  • AMD TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 och FM1

Kylpasta

Medföljande

Konstruktion

Tornkylare med sex värmeledningsrör

Mått på kylfläns (utan fläkt)

170 × 165 × 140mm

För den yngre generationen, eller ni som hamnade i tekniksnurran lite senare, betyder kanske namnet Zalman inte så värst mycket. Bolaget fanns dock en gång i tiden i nästintill varje entusiastdator och dominerade marknaden, för att sedan tappa bollen helt och försvinna ut i dimman. Undertecknad missade Zalmans storhetstid, men får nu sätta tänderna i bolagets senaste skapelse CNPS20X.

Zalman_CNPS20X-23.jpg
Zalman_CNPS20X-24.jpg

Kylarens form är en bekant sådan, dubbla tornkylare med sex värmeledningsrör som går från torn till torn. I mitten av varje torn har bolaget bestyckat kylaren med koppardetaljer som har något bättre värmeöverföring och ska därmed ge ökad prestanda. Frågan är dock om dessa inte skulle passa högre upp eller längst ned, då fläktens motor lämnar ett tomrum i mitten.

Kylflänsens blad är även något böjda för att erbjuda lite mer yta, vilket i sin tur innebär mer metall som hjälper till att kyla ner värmeledningsrören.

Zalman_CNPS20X-22.jpg
Zalman_CNPS20X-26.jpg

Kylarens bas består av nickelplätterad koppar vilket ska ge bättre värmeöverföring. Kopplat till denna är sex stycken värmeledningsrör som går rakt igenom kopparbasen och upp mot tornen, vilka då blir kylda från två håll.

Zalman_CNPS20X-33.jpg
Zalman_CNPS20X-32.jpg

Fläktarna som används går under namnet SF140 och har en del unika finesser, men är även rikligt bestyckade med RGB-belysning. Motorn är baserad på vätskelager med ett maximalt varvtal på 1 500 RPM. Som synes har Zalman även monterat en uppsättning kortare fläktblad längst in, vilka ska ge en mer koncentrerad luftström.

I fläktlådan hittas även en ram som ska monteras fast med hjälp av fyra skruvar. Dessa är inte förmonterade vilket kan kännas krångligt, men är samtidigt inte en värst jobbig insats att skruva ihop. Efter det ska metallklämmorna fästas på vardera sida och är då redo för kylaren.

Eftersom kylaren kräver Zalmans ram som kommer med väldigt korta skruvar är det svårt att montera samma ram på en annan fläkt. Det är inte omöjligt men betydligt krångligare och begränsar urvalet ganska mycket.

Zalman_CNPS20X-27.jpg
Zalman_CNPS20X-28.jpg

Med fläktarna monterade på kylaren är CNPS20X komplett och redo för att monteras på en processor, vilket undertecknad går igenom på nästa sida. Här syns även effekten av RGB-belysningen som kan vara lite svår att fånga på bild när den väl är monterad i ett chassi.

Zalman_CNPS20X-30.jpg
Zalman_CNPS20X-31.jpg

Som synes sitter fläkten i mitten lite väl klämd mellan tornen och är rätt kämpig att få på plats utan att separera tornen en bit.