Montering

Då har det blivit dags att montera fast Zalman CNPS20X i testdatorn, vilken i det här fallet representeras av processorn Core i9-9900K med sockeln LGA 1151.

Zalman_CNPS20X-19.jpg
Zalman_CNPS20X-17.jpg
Zalman_CNPS20X-18.jpg
Zalman_CNPS20X-16.jpg
Zalman_CNPS20X-20.jpg

Likt många andra kylare används en platta på andra sidan moderkortet för att hålla kylaren på plats, vilken har stöd för en drös av socklar från de senaste åren. Tillhörande är fyra gängade piggar som ska monteras i olika hål beroende på sockeln som används, och sedan hållas på plats med en plastklämma.

Sista steget är en gummiring som ska klistras fast i mitten på plattan, vilken kommer i två olika utföranden för Intel och AMD.

Zalman_CNPS20X-14.jpg
Zalman_CNPS20X-15.jpg

Nästa steg är att montera fast plattan på baksidan av moderkortet, vilket i redaktionens chassi inte var några större bekymmer. Plattan sticker ut en bit ifrån moderkortet vilket kan vara värt att tänka på om det är snålt om utrymme på den sidan. Slutligen sitter plattan inte fast för egen maskin utan måste hållas kvar tills skruvarna fästs.

Zalman_CNPS20X-13.jpg
Zalman_CNPS20X-12.jpg
Zalman_CNPS20X-11.jpg

Med plattan på baksidan är det dags att skruva fast densamma, vilket görs med fyra tumskruvar med gängor på båda sidorna. Mellan tumskruven och moderkortet ska det finnas en bricka för att skydda moderkortet så inga ledningsbanor går sönder. Slutligen monteras två skenor som senare ska hålla själva kylaren på plats.

Zalman_CNPS20X-9.jpg
Zalman_CNPS20X-8.jpg
Zalman_CNPS20X-7.jpg

Som nämnt monteras kylaren med två stycken skruvar, vilka inte sitter förmonterade och måste sänkas ned mellan de två tornen. Det momentet är rätt knepigt då utrymmet mellan tornen är väldigt litet, och en skruvmejsel med magnetisk spets rekommenderas för att göra processen så enkel som möjligt.

Redaktionen använde just en sådan mejsel men skruvarna ramlade väldigt lätt av spetsen på vägen ned mot sockeln. Samma problem har inte upplevts med andra kylare och skruvar så det verkar vara för lite magnetisk kärlek i just Zalmans varianter.

Zalman_CNPS20X-5.jpg
Zalman_CNPS20X-2.jpg
Zalman_CNPS20X-4.jpg

Med kylaren på plats fattas bara fläktar som monteras fast med metallklämmorna som visades på föregående sida, med ena fläkten nedkilad mellan tornen. När det är gjort kopplas allt in och RGB-discot är i full fart.