Sammanfattning

Inte alla hårdvaruentusiaster minns Zalman under deras storhetstid, när det var bolaget alla försökte klå på kylarfronten. Till slut blev tillverkaren frånåkt av konkurrenterna, eller rättare sagt Zalman stod stilla i utvecklingen. Med modellen CNPS20X är bolaget tillbaka för att utmana toppen, men räcker inte riktigt hela vägen.

På Computex 2019 förklarade Zalman att deras CNPS20X ska prestera bättre än Noctuas flaggskepp NH-D15, till en lägre ljudnivå. Med resultaten i hand stämmer det inte, även om kylprestandan i sig är utmärkt. Ljudnivån är däremot mycket högre än vad den borde vara för en modell i den här prisklassen.

Zalman_CNPS20X-2.jpg

När alla tester var klara dök det upp en recension från en annan sajt som presenterade betydligt bättre ljudnivåer, vilket fick undertecknad att misstänka något är fel med testlabbets exemplar. Efter korrespondens med Zalmans distributör skickades ytterligare en kylare som användes för att dubbelkolla resultaten – vilka alltså stämmer utmärkt, och inte skiljer sig mot de ursprungliga.

Med det andra exemplaret märktes dock en del mindre skillnader mot den första kylaren. Tornen på det ursprungliga exemplaret lutade in mot varandra vilken gjorde att fläkten knappt fick plats, medan det andra exemplaret inte alls lider av samma bekymmer.

Zalman_CNPS20X-9.jpg

Ett annat problem är monteringsanordningen som förvisso tar inspiration från Noctua, men missar en kritisk del i processen. Skruvarna som slutligen spänner fast kylaren mot processorn sitter inte fast utan måste själv sänkas ned mot blocket, mellan två gigantiska torn med vassa kylflänsar på vardera sida. Ha plåster i närheten för säkerhets skull.

Nämnvärt är även fläktarna vilka knappt går att byta till några andra då fästet kräver Zalmans tillhörande ram, och denna är väldigt svår att montera på de flesta varianter. Ingreppet är möjligt, men kräver knep och knåp för att få fast ramen på en annan fläkt.

Zalman_CNPS20X-33.jpg

Prismässigt ligger Zalman CNPS20X på samma nivå som Noctua NH-D15, vilket blir konstigt när den förstnämnda inte ger samma totalprestanda. I dagsläget är det väldigt hög konkurrens mellan luftkylare där många företag slåss i toppen, och Zalman når inte riktigt upp dit.

Sammanfattningsvis faller Zalman CNPS20X kort på ljudfronten som är onödigt hög för storleksklassen, samtidigt som monteringen även den är onödigt knepig. Det i kombination med en prislapp på samma nivå som Noctua NH-D15 gör det svårt att rekommendera CNPS20X när det finns så många bra kylare på marknaden.

Fördelar

  • Utmärkt kylningskapacitet

Nackdelar

  • Hög ljudnivå

  • Knepig monteringsannordning

  • Ytterst begränsat fläktval

Pris vid publicering: 899 kronor
Lägsta pris: