Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Nya generationens Ryzen Threadripper fortsätter på samma tema sett till effekt som än så länge tar rekord på 400 W för Threadripper 3970X under belastning. Modellen slår även i taket för strömbudgeten, som i sin tur gör att 24-kärniga modellen Threadripper 3960X hamnar bara 10 W under.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som går åt för att rita upp en scen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 W görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 2080 Ti-kortet vid vila.

Trots rekordtid i Blender kan inte Ryzen Threadripper 3970X nå lillebror Ryzen 9 3950X i energieffektivitet, men landar på en trygg andraplats. Samtidigt faller Threadripper 3960X längre ned i listan och kan inte riktigt hänga med i toppen.