Speltester

3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

För speltesterna används ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti FE med temperaturmål och strömbudget uppvridet, vilket med grafikkortets dynamiska klockfrekvenser säkerställer tillräckligt jämn prestanda. Upplösningarna som används är 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar med höga inställningar.

Därtill används också upplösningen 1 280 × 720 pixlar med låga grafikinställningar för speltesterna. Medan få använder denna upplösning vid faktiskt spelande är det dock ett sätt att flytta lasten från grafikkortet till processorn för att testa vid vilka nivåer som den sistnämnda kan bli en flaskhals i systemet.

Att Threadripper inte alltid är optimalt för spel syns tydligt i 3DMark Fire Strike. Till skillnad från tidigare tester så hamnar båda modellerna betydligt längre ned i listan och kan inte riktigt utmana toppen på samma sätt. Det är tydligt att programmet tar stryk prestandamässigt när det får tillgång till för många processortrådar.

Väl till riktiga spel är det en ordentlig variation i prestandan beroende på speltitel, där Battlefield V inte visar några problem att hantera så många trådar. Samtidigt har Far Cry: New Dawn väldiga problem med flertrådade processorer, vilket syntes gott och väl i spelet också.

Med högre upplösning är det inga enorma skillnader i prestandan, även om båda modellerna tappar ledningen i Battlefield V. Utöver det har Far Cry: New Dawn fortsatta problem med hanteringen av flertrådade processorer som innebär att Ryzen Threadripper 3970X och Threadripper 3960X faller långt ned i listan.

Fler pixlar slängs in i leken när spelen ställs om till 2 560 × 1 440 pixlar och sätter mer press på komponenterna. För nya Ryzen Threadripper-modellerna blir det däremot liknande resultat som tidigare, vilket inte är helt oväntat heller.

Sist men inte minst är högsta upplösningen 3 840 × 2 560 pixlar, som mer än något begränsas av grafikkortet men det är ändå intressant att se om processorerna hänger med. Ryzen Threadripper-modellerna hamnar i den lägre delen av diagrammen i varje spel, men det handlar också om marginella skillnader mot toppen. I vanlig ordning ser vi hur Far Cry New Dawn pajar ihop helt av det höga trådantalet.