Sammanfattning

Asus ROG Swift PG35VQ är en spelskärm i lyxklass. Med pris och förväntan upp i stratosfären lyckas raketen här ändå lyfta nästan hela vägen. För den tillför finesser och funktioner vi sett tidigare i andra sammanhang, men inte hos VA-skärmar. Likt en svulstig FALD-belysning och högsta möjliga bandbredd genom Displayport som når 200 Hz på en stor 3 440 × 1 440-matris. Där någonstans lyfter skärmen mot de väntade målen.

Asus_PG35VQ_klisterlappski.jpg

Men ROG Swift PG35VQ åtgärdar inte de nackdelar vi så ofta ser hos VA-paneler med framför allt eftersläpsskuggor i mörka områden. Overdrive-inställningen tenderar istället att byta de mörka skuggorna mot ljusa och vita kanter runt konturer.

Effekten är att du måste välja mellan två onda ting. Rent krasst ser vi samma gamla problematik som vi sett på nära nog alla ultrabreda VA-paneler sedan flera år tillbaka. Skärmar som kostar en bråkdel av vad ROG Swift PG35VQ kostar, men som i grunden släpar ungefär lika mycket.

Asus_PG35VQ_klisterlappski.jpg

Färgåtergivningen är starkt knuten till din betraktningsvinkel och ROG Swift PG35VQ är en skärm du ska betrakta rakt framifrån. Rakt framifrån är den faktisk ändå lite för blek när vi kör SDR-signal, alltså allt som inte är HDR. Detta kan vi lösa genom att ändra om till Wide Gamut-läge och då blir skärmen färggrann. Lite för färggrann. Fast det fungerar för spel även om detta också gör ROG Swift PG35VQ allt mindre intressant ur allround-synpunkt. Det blir mer och mer en renodlad spelskärm av detta.

Att vi måste sänka frekvensen till 144 Hz för att kunna köra HDR och minst 10 bitar är också en eventuell nackdel. Fast kanske inte då 144 Hz ändå fungerar väl. De spel som kör HDR lär i all fall vara så tungkörda för grafikkortet att du bara kan drömma om 200 FPS. Denna gräns hänger i första hand dessutom på gränserna hos Displayport och inte på Asus förmåga att bygga skärmar.

Nu kan detta låta som en sågning men det är det inte. För det är en bra spelskärm. Framför allt för dig som uppskattar VA-teknik. På samma sätt är det fortfarande en lika olämplig skärm för dig som har svårt för VA-teknik. För Asus tar inte VA-tekniken vidare med ROG Swift PG35VQ utan adderar egentligen bara det senaste. Raketen lyfter, men når inte hela vägen upp till stratosfären. Detta var en drömskärm på prototypstadiet. Två år senare och det är faktiskt lite "meh".

Därför är också betyget på skärmen just bra. För det är egentligen inget som är fel med Asus ROG Swift PG35VQ i sig. Det är en VA-spelskärm som skulle betraktas som bra i alla andra sammanhang. Den stora frågan är bara vem som ska köpa den?

Asus ROG Swift PG35VQ är VA-spelskärmen som maxar allt – inklusive prislappen

Fördelar

  • 200 Hz i 3 440 × 1 440

  • Skyhögt kontrastintryck tack vare FALD

  • Utmärkt HDR-bild (efter lite justeringar)

  • Spelegenskaperna överlag

  • Effektivt reflexfilter

Nackdelar

  • Typiska VA-eftersläp med risk för flimmer

  • Betraktningsvinklarna

  • FALD-belysningens arbete ofta synlig

  • Mer kontroll över HDR är högst önskvärt

  • Pris i förhållande till prestanda

Cirkapris vid publicering: 31 990 kronor
Lägsta pris: