Mjukvara

Installationen av Diskstation DS718+ var både enkel och lätt att förstå. Den medföljande snabbstartsguiden hänvisar till en webblänk som gick till Synologys "Find device"-funktion. Genom denna är det enkelt att söka efter NAS-enheter inom det lokala nätverket.

install01.png
install02.png
69859.png
install03.png
install04.png
install05.png

När sökningen var klar var processen så enkel som att välja önskad enhet och ansluta till den. Därefter behövdes endast ett fåtal knapptryck för att komma igång. Installationsguiden även möjlighet att skapa upp administratörskonton samt konto för fjärråtkomst, även kallat Quickconnect.

volume01.png
volume02.png
volume03.png
volume04.png
volume05.png

Efter installationen av operativsystemet samt uppsättning av administratörskonto kan enheten användas som vanligt. Dock måste lagringsvolymer konfigureras innan det är möjligt att lagra saker på enheten. Smidigt nog har Synology skapat en guide för konfiguration av volymer, vilket genom ett fåtal knapptryck lotsar dig genom hela processen.

Guiden låter dig ställa in dina volymer precis som du själv vill ha dem, vilket innefattar bland annat RAID-typ, volymstorlek och vilket filsystem som ska användas. De RAID-typer som guiden låter dig välja mellan är bland annat de vanligt förekommande varianterna RAID0 och RAID1, men även en hybridlösning som Synology själv har skapat som kallas Synology Hybrid RAID (SHR).

SHR är en RAID-konfiguration som är inriktad mest mot personer som vanligtvis inte brukar syssla mycket med avancerade lagringstekniker. Det låter användaren dynamiskt lägga till eller ta bort volymer ur konfigurationen medan systemet själv optimerar volymerna för bästa möjliga uppsättning.

Efter du valt RAID-konfiguration är det dags att välja ett filsystem på volymen.
På DS718+ finns det två olika typer att välja mellan.

Btrfs

Ett nyare filsystem som stödjer fler avancerade funktioner än det mer traditionella Ext4-formatet. Btrfs är ett copy on write-system som dessutom fokuserar på att hantera feltolerans, subvolymer samt reparation och smidig administration.

Generellt sett är detta filsystem väl lämpat för den som kan offra en del av prestandan för bättre säkerhet. Detta filsystem använder sig av felkorrigering för att kontrollera volymens hälsa och åtgärdar eventuella problem som dyker upp. Alla dessa kontroller resulterar dock i en liten, men märkbar, prestandaförlust.

Ext4

Detta filsystem är i stort sett den rådande standarden på Linux-plattformen. Här används inte några av de extra-funktioner som Btrfs erbjuder, men i gengäld vinner Ext4 i de flesta fall över Btrfs gällande prestanda.

När du valt filsystem klickar du på nästa och din volym kommer då konfigureras och efter några minuter är den redo att börja lagra data. Hela installationsprocessen tog knappt 20 minuter att genomföra.

DiskStation Manager

webinterface.png

DS718+ använder sig av operativsystemet DiskStation Manager som är specialutvecklat för företagets NAS-enheter i Diskstation-familjen. Det är ett webbaserat operativsystem som är byggt ovanpå Linux-kärnan. Det är lätt att komma åt gränssnittet genom att knappa in ip-adressen till NAS-enheten i valfri webbläsare och sedan logga in med användaruppgifterna som skapades under installationen.

DSM Applikationer

appcenter.png
apps01.png
apps02.png

DSM har en hel hög med applikationspaket som går att hämta genom det inbyggda paketcentret. Här hittar du allt från streamingplattformar till verktyg för webbutveckling. Allt användaren behöver göra för att installera ett paket är att öppna paketcentret, leta upp applikationen och klicka på installera. Processen är väldigt lik hur applikationer installeras på exempelvis IOS och Android-enheter.

I listan finns både Synologys egna applikationer såväl som från tredjepartsutvecklare.
Synologys egna utbud av applikationer är specifikt utvecklade för DSM och de vi testade fungerade förvånansvärt bra. De kändes inte som att utbudet var belamrat med bloatware som vissa medföljande applikationer ibland kan upplevas som. Nedan går vi igenom tre applikationer som gav ett särskilt gott intryck.

Download Station
Synologys egenutvecklade nedladdningsklient Download Station fungerar utmärkt för hämtning av filer från Internet med bland annat torrent-, FTP- eller HTTP-protokollen. Du kan även prenumerera på RSS-flöden för att hålla dig uppdaterad om nyheter om dina torrents. Klienten har ett mycket enkelt gränssnitt och den skiljer sig inte mycket mot andra populära nerladdningsklienter.

Cloud Sync
Cloud Sync är en applikation som ger dig möjligheten att koppla molnbaserade lagringstjänster till DS718+ för att sömlöst synka data mellan NAS-enheten och dessa. Du kan koppla dig mot bland annat Google Drive, Dropbox och Onedrive och det går utmärkt att koppla sig mot flera konton samtidigt.

Plex Media Server
Plex Media Server används för att strömma video och annan underhållning som lagras på NAS-enheten till andra enheter som kör den populära mediaspelaren Plex. Du väljer ett antal sökplatser på din enhet som Plex använder för att indexera media och därefter organiseras all indexerad media i bibliotek.

Efter detta går det att komma åt denna media genom valfri enhet som stödjer Plex mediaspelare, och innehållet går även att komma åt utanför hemmanätverket om man väljer detta alternativ i inställningar. Själva Plex Media Center presenterar innehållet på ungefär samma vis som strömningstjänster som exempelvis Netflix eller HBO.