Phanteks Eclipse P600S

phanteks_p600s-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 x 520 x 510 mm

Vikt

15 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

4 st.

2,5”-platser

7 st. (varav 4 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7+3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Phanteks Eclipse P600S är det största chassit i företagets mer plånboksvänliga familj Eclipse, som tidigare har bestått av P300 samt P400. Modellen baseras till en stor del på flaggskeppschassit Enthoo Evolv X, där grundstommen kommer direkt från denna. I praktiken innebär detta en skapelse som är storleksmässigt liknande men dock lättare till följd av andra materialval på utsidan.

phanteks_p600s-2.jpg
phanteks_p600s-3.jpg
phanteks_p600s-9.jpg
phanteks_p600s-10.jpg

Den första skillnaden mot Enthoo Evolv X märks på utsidan, där de tjocka aluminiumplåtarna har fått stryka på foten hos P600S för att pressa prislappen. Det rör sig dock fortfarande inte om någon plastig utsida, då samtliga paneler istället har klätts i stålplåt och fortfarande ger ett kvalitativt intryck.

Eclipse P600S är uppbyggd på ett finurligt sätt för att tilltala både de som är ute efter tystnad samt de på jakt efter högt luftflöde. Vid leverans är hela fronten tilltäppt med en stålskiva vars insida är täckt med ljuddämpande material. I detta utförande plockas luften istället in från ventilationsöppningar utmed sidorna på chassits frontpanel.

Det intressanta är att denna stålskiva hålls på plats med magneter och kan plockas bort. Genom att göra detta exponeras istället ett textilbaserat mesh-galler som låter fläktarna i framkant plocka in betydligt mer luft från utsidan. På sådant sätt kan alltså användaren välja själv vad denne prioriterar för just sitt bygge.

phanteks_p600s-4.jpg
phanteks_p600s-5.jpg

Själva frontpanelen sitter med snabbfästen och är lätt att avlägsna. Bakom denna återfinns ett dammfilter som hålls på plats med magneter för att lätt kunna plockas bort och rengöras. Dammfiltret täcker i sin tur två förmonterade 140 mm-fläktar.

phanteks_p600s-11.jpg
phanteks_p600s-12.jpg

Bakom en lucka i den övre delen av chassits front återfinns en serie lättåtkomliga anslutningar. Dessa utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port (USB 3.1 Gen 2) samt in- och utgångar för ljud. Ovanpå dessa syns även en reset-knapp medan strömknappen är placerad i den främre delen av chassits topp.

phanteks_p600s-6.jpg
phanteks_p600s-8.jpg

I bakkant syns en förmonterad 140 mm-fläkt som är justerbar i höjdled. Därtill bjuds det på sju expansionsplatser för instickskort samt ytterligare tre bonusplatser för den som vill köpa till en PCI Express-förlängare och montera grafikkortet ståendes. Nätaggregatet monteras i vanlig ordning i chassits botten, där ett löstagbart dammfilter håller insuget rent.

phanteks_p600s-7.jpg

Precis som hos Enthoo Evolv X finns det möjlighet att montera in två system samtidigt i Eclipse P600. Genom att plocka bort en täckplåt och köpa till en särskild monteringssats kan nämligen ett moderkort i formfaktorn Mini ITX ta plats i chassits topp.

phanteks_p600s-16.jpg
phanteks_p600s-17.jpg
phanteks_p600s-18.jpg
phanteks_p600s-19.jpg

Chassits topp är uppbyggd enligt samma koncept som frontpanelen, där en ljuddämpad stålskiva sitter monterad vid leverans för att hålla ljudnivån nere. Denna skiva hålls på plats med magneter och kan plockas bort för att öppna upp en stor ventilationsöppning med företagets textilbaserad mesh-galler.

Genom att lossa två tumskruvar i bakkant kan hela toppen plockas bort, vilket exponerar monteringsramen för fläktar och radiatorer. Denna kan husera upp till tre 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-varianter. Monteringsramen är löstagbar och tillåter därmed användaren att installera kyldetaljerna utanför själva chassit.

phanteks_p600s-14.jpg
phanteks_p600s-13.jpg
phanteks_p600s-15.jpg

Ett annat arv från flaggskeppet Enthoo Evolv X är de gångjärnsbestyckade sidopanelerna hos Eclipse P600S. Panelerna hålls på plats med magneter och öppnas enkelt upp genom att dra i någon av de två tygflärparna som sitter i framkant. Nämnvärt är dock att Phanteks har slopat låssystemet med skruvar för dessa och att man därmed får förlita sig på magneternas styrka att hålla dessa på plats.

Exemplaret som har landat i testlabbet är bestyckat med två sidopaneler av stål med ljuddämpande material på insidan. Eclipse P600S finns dock även som en variant med sidopanel av härdat glas på komponentsidan. I skrivande stund är det ingen prisskillnad mellan dessa två utföranden i Sverige.

phanteks_p600s-20.jpg
phanteks_p600s-21.jpg

Väl på insidan känns mycket igen från Enthoo Evolv X, vilket inte är helt konstigt då de två modellerna baseras kring samma stomme. Detta innebär en helt öppen huvudkammare utan varesig förmonterade lagring- eller 5,25-tumsplatser. I den nedre delen syns en skiljeplåt ner till den nedre kammaren, vars syfte är att husera nätaggregat samt primära lagringsplatser.

Huvudkammaren är väl tilltagen och kommer med väldigt lösa restriktioner för hur stora komponenterna får vara. När det kommer till moderkort får det plats modeller upp till formfaktorn ATX alternativt E-ATX om de håller sig till ett maximalt djup på 280 mm. Därtill kan grafikkort med längder upp till 435 mm ta plats samtidigt som rejäla kyllösningar med höjder upp till 190 mm ryms i chassit.

phanteks_p600s-22.jpg
phanteks_p600s-23.jpg

Eclipse P600S bjuder på en rejäl skara genomdragningshål för kablar, vilka är placerade strategiskt i huvudkammaren. Ett av dessa återfinns på skiljeplåten till den nedre kammaren och är bestyckad med en skjutbar lucka. Detta hål kan användas för exempelvis den extra strömmatningen som oftast krävs till dagens högpresterande grafikkort.

phanteks_p600s-24.jpg
phanteks_p600s-25.jpg

De primära genomdragningshålen är dolda vid leverans av en serie täckskivor av plast. Genom att lossa på tumskruvar på baksidan kan dessa öppnas upp och stängas igen beroende på var användaren vill dra ut sina kablar till huvudkammaren.

phanteks_p600s-26.jpg
phanteks_p600s-27.jpg

Täckskivorna kan även plockas bort helt och hållet, vilket öppnar upp en serie monteringshål. Dessa kan användas som monteringspunkter för vattenreservoarer samt lagringsvaggor, där de sistnämnda annars kan monteras i den nedre kammaren.

phanteks_p600s-28.jpg
phanteks_p600s-29.jpg

Ventilationsmässigt levereras Eclipse P600S med tre 140 mm-fläktar förmonterade, två fram och en i bakkant. Chassit kan dock husera betydligt fler än så. I framkant ryms totalt tre 120- eller 140 mm-fläktar medan toppen sväljer antingen tre 120 mm-fläktar eller två 140 mm-diton.

p600_rad.PNG
p600_fans.PNG

Likaså finns det gott om utrymme för radiatorer att ta plats inuti Eclipse P600S. I fronten ryms modeller upp till 360/420 mm, där dessa får ha en maximal tjocklek inklusive fläktar på 95 mm. I toppen kan varianter på 360/280 mm ta plats och där är den maximala tjockleken 65 mm för hela paketet. Sista punkten återfinns i bakkant för radiatorer i storleksklasserna 120- eller 140 mm.

phanteks_p600s-30.jpg

Då Eclipse P600S inte har en sidopanel av härdat glas på moderkortsplåten baksida behövs inte längre några täckplåtarna från Evolv X för att dölja kablarna. Det som däremot är kvar är ett riktigt välslipat system för kabeldragning, där både mängden genomdragningshål och ett tilltaget utrymme borgar för en trevlig upplevelse vid montering.

phanteks_p600s-32.jpg
phanteks_p600s-31.jpg

Likt Evolv X är chassit bestyckat med nästan löjligt många kardborrband för att surra fast kablarna, vilket vi gillar starkt. Dessa i placerade i två separata kanaler i chassits framkant samt ytterligare en kanal som löper ovanför lagringsplatserna och nätaggregatet.

phanteks_p600s-35.jpg

Vid leverans är chassits nedre kammare helt tom, vilket innebär att det finns i princip obegränsat utrymme på djupet för montering av nätaggregat.

phanteks_p600s-36.jpg
phanteks_p600s-37.jpg
phanteks_p600s-38.jpg

Den främre delen av kammaren fungerar som monteringspunkt för de fyra medföljande lagringsvaggorna. Varje vagga kan husera antingen en 3,5"-enhet med vibrationsdämpning alternativt en 2,5-tumsenhet med stum montering.

Lagringsvaggorna kan monteras i ett flertal olika positioner i den nedre kammaren för att tillåta exempelvis en radiator i fronten eller ett extra långt nätaggregat. Om vaggorna monteras längst mot mitten ryms nätaggregat med längder upp till 195 mm. Monteras de istället längst mot fronten får nätaggregat på 250 mm plats.

phanteks_p600s-33.jpg

Då täckskivorna som återfanns i Evolv X även användes som monteringspunkt för 2,5-tumsenheter har Phanteks valt att lösa detta bortfall genom att skicka med tre lagringsvaggor för ändamålet till Eclipse P600S. Dessa hålls på plats med gummibussningar och plockas enkelt bort från moderkortsplåtens baksida.

phanteks_p600s-34.jpg

Sist men inte minst bjuder Eclipse P600S på samma vettiga PWM-hubb som återfanns hos Evolv X. Denna kan styra upp till tre 3-pinsfläktar samt fyra 4-pinsfläktar efter en PWM-signal som skickas från moderkortet. Den sista vita kontakten är en universalvariant som kan styra både 3- och 4-pinsfläktar, där varvtalssignalen från denna vidarebefordras till moderkortet.