Sammanfattning

Ytterligare två Geforce RTX 2070-kort passerar testlabbet, och vi kan återigen konstatera att det är prisläget som är starkt avgörande för huruvida de olika modellerna kan anses som ett vettigt köp på dagens grafikkortsmarknad – speciellt då det fortfarande inte finns några spel som kan visa Turing-kretsarnas mervärden som raytracing och DLSS i praktiken.

Sedan vår recension av MSI Geforce RTX 2070 Armor har de olika partnertillverkarnas modeller hittat ut på bred front i butikerna och våra farhågor om väldigt upptrissade priser för de fabriksöverklockade varianterna visade sig tyvärr stämma. Förhöjda klockfrekvenser i all ära, men när prestandavinsten endast ligger 6 till 7 procent ovanför Geforce RTX 2070 i referensutförande med ett prispåslag på över 20 procent blir det svårt att rekommendera dessa helhjärtat.

Geforce RTX 2070 har definitivt en plats på marknaden och upp till 6 000 kronors-strecket är det ett bra alternativ till exempelvis de fabriksöverklockade modellerna av storsäljaren Geforce GTX 1080. När priserna kryper upp över 7 000 kronor blir det dock desto svårare att motivera ett köp, och vi hoppas att även de fabriksöverklockade modellerna kan tänkas röra sig nedåt på prisstegen framöver.

MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z

MSI_EVGA_2070-11.jpg

Om vi blundar för prislappen är MSI:s Gaming Z-tappning av Geforce RTX 2070 ett riktigt bra grafikkort. Modellen bjuder på den senaste inkarnationen av företagets Twin Frozr-kylare, vilken gör ett ypperligt jobb med att hålla både temperaturer och ljudnivå nere under belastning.

Kortet levereras därtill med både hög strömbudget och uppskruvade klockfrekvenser ur kartong, vilket ger modellen en prestandamässig fördel mot de referensklockade varianterna med cirka 6 till 7 procent högre bildfrekvens.

När vi sedan adderar priset till ekvationen blir historien tyvärr inte lika rolig. De fabriksöverklockade Geforce RTX 2070-korten är helt enkelt väldigt dyra när de ställs mot sina referensklockade motsvarigheter utan att erbjuda någon rungande prestandafördel, även om det bör nämnas att Gaming Z är bland de billigare av den förstnämnda kategorin.

Sammanfattningsvis är MSI Geforce RTX 2070 ett trevligt grafikkort som i slutändan faller på en saftig prislapp. Skulle prisnivåerna sjunka framöver skulle vi utan tvekan kunna rekommendera modellen, men fram tills dess vill vi lyfta fram företagets egna Armor-kort som ett mer balanserat och prisvärt val.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Mycket bra kylare med semi-passiv drift

  • Kraftigt fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...som dock ger ganska lite i ren spelprestanda

  • Dyrt

Pris vid publicering: 7 249 kronor
Lägsta pris:

EVGA Geforce RTX 2070 Black

MSI_EVGA_2070-3.jpg

EVGA:s Black-kort rör sig i den billigare delen av skalan för Geforce RTX 2070-modellerna, och levereras likt sin konkurrent MSI Armor utan någon fabriksöverklockning. Prestandamässigt tappar dock modellen mark något mot det sistnämnda, då Black-kortet slår i sin strömbudget vid belastning med svajande klockfrekvenser som resultat.

Kortets kyllösning är fullt godkänd, med passiv drift vid vila och acceptabel ljudnivå under belastning. Ställt mot MSI:s Armor-kort känns den dock inte lika kompetent och möjligtvis något underdimensionerad vid exempelvis överklockning.

Med en prislapp som börjar på 6 299 kronor lägger sig kortet en bit ovanför den tidigare testade MSI Armor-modellen, och med facit i hand skulle vi välja att rekommendera den sistnämnda över EVGA:s Black-variant.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Förhållandevis nätt konstruktion

  • Kylare med semi-passiv drift...

Nackdelar

  • ... som dock inte direkt briljerar

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Begränsad strömbudget som ger sämre prestanda

Pris vid publicering: 6 299 kronor
Lägsta pris: