Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

Ryzen_7-23.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med samtliga processorer körandes i samma klockfrekvens kan vi kika närmare på Ryzen-processorernas IPC i den enkeltrådiga körningen av Cinebench. Intel Broadwell-E ligger här närmare 4 procent högre än AMD:s nykomling medan nystöpta Kaby Lake vinner fältet med cirka 7 procent bättre prestanda än Ryzen klock-för-klock.

Vid det flertrådade deltestet verkar dock AMD Ryzen tråda något bättre än Broadwell-E, vilket placerar modellerna strax ovanför den åttakärniga rivalen Core i7-6900K.

När processorernas kärnor får sträcka på benen i Lightroom drar båda Ryzen-modellerna i princip jämnt med Broadwell-E-baserade Intel Core i7-6900K.

I Battlefield 1 slår de båda Ryzen-modellerna ner i mitten av fältet, strax bakom Skylake-baserade Core i7-6700K. Processorerna har dock en bit kvar upp till Intels Broadwell-E-modeller.

Liknande resultat presenteras i The Witcher 3, där AMD Ryzen klämmer sig in i mitten av diagrammet en bit bakom Core i7-6700K och Core i7-7700K. Återigen är det en bit kvar upp till Intels Broadwell-E-modeller vid samma klockfrekvens.