Reflexer och ljusstyrka

Reflexfiltret hos Acer Predator XB321HK är matt och eliminerar tydliga reflexer med effektivitet. Nackdelen är ett filter som också sprider omgivningsljuset ganska tydligt. I en upplyst miljö sätter sig omgivningsljuset som hinna mot det svarta. Effekten är att vi vill och måste dra på belysningen ganska ordentligt. Själva storleken på skärmen, särskilt höjden, gör också att den fångar mer av rummet.

Acer_XB321HK_reflektioner.jpg

Detta går att hantera på flera sätt där det mest effektiva är att dämpa belysningen och undvika exempelvis en upplyst vägg bakom dig. Placeringskänsligt men heller inte en omöjlighet. Vi känner igen oss från Acer övriga modeller. Reflexfiltret har i alla fall ingen inverkan på bilden i övrigt. Ingen fast struktur eller "frostig" yta och liknande som stör bildintrycket.

Med en IPS-panel är det inga problem att tala om kring betraktningsvinkeln. Vi har den traditionella uppljusning av svärtan i vinkel som går aningens mot blått. Det fenomen som kallas för "IPS glow".

Ljusare svärta i vinkel

Själva "IPS glow"-begreppet är ganska orättvist. För det enda som händer i vinkel vid normalt skrivbordsanvändning är just detta. Lite ljusare svärta men i övrigt intakta färger och nyanser. Tittar man skärmen ur helt fel vinkel från sidan kryper det förstås in lite färgfel. Men det överlever ingen LCD-teknik och även då är IPS den teknik som har allra minst problem i extrema vinklar.

Att ”IPS glow”-fenomenet är en orättvis benämning handlar om att alternativa tekniker som VA-teknik, Vertical Alignment, och TN, Twisted Nematic, båda visar upp en ljusare svärta från sidorna. Fast där blir allting påverkat i vinkel. Färger, ljusstyrka och tonkurva påverkas och till och med kastas om så att bilden blir väldigt mörk, väldigt röd eller liknande. Hela bilden blir allt mer felaktig i vinkel med dessa paneltekniker. Fast man kanske inte tänker på ljusare svärta när hela bilden från sidan på en TN- eller VA-panel är uppåt väggarna annorlunda?

Acer_XB321HK_reflex.jpg

Med IPS-teknik samt de snarlika patenten PLS och AHVA blir den ljusare svärtan vanligtvis det enda problemet vid normal användning. Vanligtvis ser man effekten mot undre eller övre hörnen då dessa delar av skärmen befinner sig i vidast vinkel i förhållande till dina ögon.

Det finns också ytterligare en variant av "IPS glow" med ett gult sken som kryper sig in i vinklar, helt oberoende av omgivningens ljus. Denna gula "glow"-effekt observerar vi inte alls hos Acer Predator XB321HK.

Ett kontrastförhållande om 1 100:1 är typiskt för IPS-baserade skärmar med god kvalitet. Som följd av storleken, 32 tum på en halv meters avstånd, kan man ana den ljusare, lite blåare svärtan mot bortre hörn. Men oftast var det reflexfiltrets hantering av omgivningsljuset som störde oss mer än ett lite blåskimrande hörn i svärtan.

Framför allt när vi dämpade belysningen både i rummet och från skärmen blir det en behaglig upplevelse med jämn och fin återgivning över ytan.

Ljusstyrka hos Acer XB321HK

Acer XB321HK använder flimmerfri reglering av belysningen. Det finns alltså inget PWM-flimmer vilket för en del användare är en avgörande faktor för en behaglig upplevelse.

Brightness

Ljusstyrka

100

322 cd/m2

80 (förval)

275 cd/m2

50

200 cd/m2

22

120 cd/m2

9

80 cd/m2

0

51 cd/m2

Direkt ur kartong lyser skärmen ganska starkt vilket är värt att tänka på för den som stör sig på "IPS Glow"-effekter. Ju mer ljus, desto tydligare syns avvikelser i det som ska vara svart på skärmen. I ett mörkt rum med mild belysning behöver man sällan mer än kring 80 till 120 cd/m2. Ge ögonen tid att anpassa sig också.

Detta är med Contrast-reglaget på 50. Contrast-reglaget behöver ställas på 46 för att undvika en färgskiftning nära vitt. Det ger cirka 10 procent lägre ljusstyrka. Mer om detta och färgåtergivningen i nästa avsnitt.