Eftersläpsereducering

Eizo lägger också till en funktion som gör Foris FS2735 ensam av sitt slag i skrivande stund. Det är den enda modellen med den här typen av bildpanel som reducerar eftersläp i 144 Hz. Reduceringen av eftersläp handlar om att oscillera lysdioderna i bakgrundsbelysningen, så kallad strobing backlight. Belysningen släcker ned under perioden kristallerna ändrar läge och detta leder som naturlig följd till mindre ljusstyrka men också flimmer.

Blinkar bort eftersläpen

Funktionen har stor effekt på det upplevda eftersläpet. Motsvarande finns på flera G-Sync-skärmar under namnet ULMB. Där går gränsen vid 120 Hz hos skärmarna med samma typ av bildpanel. Andra Freesync-baserade skärmar likt Benqs modeller, kallar detta kort och gott för "Blur Reduction".

Detta fungerar i 60, 100, 120 och 144 Hz där 144 Hz alltså är nytt för den här typen av IPS/AHVA-panel. 144 Hz och eftersläpsreducering har tidigare endast skådats hos modeller med TN-paneler och det är en effektiv nedsläckning som inte ger ett direkt synbart flimmer. Hur mycket man märker av eller störs av detta flimmer är dock individuellt. Många påverkas inte alls.

Eizos:s lösning behåller också ljusstyrkan i väldig hög grad då vi behåller närmare två tredjedelar av ljusflödet. Effekten på eftersläpen talar sitt tydliga språk, särskilt om vi jämfört med föregående avsnitt.

Eizo_foris_fs2735_response_Blur_r.jpg

Observera att situationen med olika nivåer av eftersläp och overdrive-skuggor också gäller här. Optimalt fungerar det i 144 Hz med Overdrive ställd till Förbättrad. Men kör du lägre frekvens ger samma Overdrive-inställning mer skuggor och du kan eventuellt behöva ställa reglaget till Standard.

Fungerar även med HDMI och DVI

Oskärpereduceringen fungerar med både DVI och HDMI utöver Displayport. Dock fungerar det inte alls över Displayport ihop med Freesync aktivt eftersom det inte finns någon enkel lösning på att dynamiskt ändra nedsläckningen.

En intressant finess är att det "fungerar" i 60 Hz. Fungerar inom citationstecken eftersom det i själva verket inte fungerar alls. Vi får dubbelbilder. Synd, väldigt synd för det finns spel som inte går att enkelt köra i mer än 60 Hz på grund av begränsningar i spelmotorn.

Synd därför att med två HDMI-ingångar skulle funktionen även vara extra användbar ihop med en spelkonsol. Synd därför att vid 60 Hz är panelen rätt så eftersläpig i största allmänhet.

Att minska eftersläpen för källor som kör 60 Hz hade varit en direkt fördel för Eizo Foris FS2735, men nu blev det inte så. Vad Foris FS2735 åstadkommer i 144 Hz är däremot värd en liten applåd. Här är skärmen som allra bäst.