Färgåtergivning

Eizo lyckas på ett plan alldeles utomordentligt med Foris FS2735 och det handlar om färgåtergivningen inom normal de-facto färgstandard baserat på HDTV-färgrymden ITU-R BT.709. Ur kartong lite gult men sådana detaljer kan förändras efter att skärmen fått köras in i några hundra timmar.

Eizo_foris_fs2735_matning-kartong.jpg

En sak vi däremot noterar ganska omgående är att skärmen klipper nivåer mot vitt. Digitalt 253 och 254 ska vara nyanser av ljusaste ljusgrå men är båda lika vita som fullt vitt, digital 255. Detta kan enkelt verifieras med ett testmönster likt detta där #253 och #254 smälter ihop med den vita bakgrunden och #252 knappt syns.

Detta återspeglas också i mätningarna där tonkurvan (gamma point) viker av. När saker och ting fungerar som de ska kan vi hämta tillbaka detta med kontrastreglaget. Inte i detta fall och samma klippning inträffar även med HDMI och DVI.

Effekten är att hela bilden blir något för uppljusad än vad som är meningen och Eizo Foris FS2735 har därför ett litet problem för den som vill använda skärmen för mer kritiskt färgarbete.

Klippningen inträffar endast med AMD-grafikkort och vi verifierar detta senare med såväl flera olika AMD-kort som Nvidia-kort samt en AVFoundry Videoforge, en fristående signalgenerator för HDMI. Där inträffar ingen klippning mot vitt.

Mätutrustning ger full kontroll

När vi tar klivet förbi AMD-korten och ger oss på de djupare bildreglagen är det tydligt att FS2735 är en riktig kvalitetsskärm. Den fungerar för mer färgkritiskt arbete ihop med mätutrustning och den fungerar för spel. Skärmen är mycket behaglig att arbeta med, för att läsa text och för att spela spel.

Eizo_foris_fs2735_matning-rgb-just.jpg

Vi har ingen posterisering, bandningar och steg mellan närliggande nyanser. Färgen är jämn över ytan och vi har tonkurva som kan anpassas efter behov. Inga konstigheter någonstans. Att FS2735 är ett precisionsverktyg märks också när vi kalibrerar vitbalansen i reglaget något märkligt döpt till Färgdynamik.

Färgdynamik-reglaget är likt reglaget för ljusstyrka felaktigt utformat. Skalan går i hela procent, 0 till 100, men reglaget har fler steg än 100. Du har alltså två steg eller tre steg som alla kallas "98%" men som ger olika utslag på vitbalansen. Men det är suverän precision i reglagen som vi inte ser hos konkurrenterna. Hos Eizo regleras RGB-nivåer med decimalprecision. Hos konkurrenterna kan ett steg uppåt eller nedåt på reglaget tillföra fel på flera procent.

Eizo_foris_fs2735_matning_CC-kartong.jpg
Eizo_foris_fs2735_matning_CC-rgb-just.jpg

Således får vi med Nvidia-kort eller en pålitlig HDMI-källa en närmast helt färgkorrekt återgivning. Color Checker-kontrollnyanserna ligger under dE 1 i snittavvikelse vilket räknas som omöjligt att se. Mycket bra!