Sammanfattning

Det senaste halvåret har det funnits ett rejält prestandagap i grafikkortsmakarnas sortiment, där avståndet från de populära mellanklasskorten till nästkommande segment varit nästan ofattbart stort – både när det kommer till ren prestanda och prislapp. När redaktionen fick nys om att Radeon R9 380X var i görningen hade vi därför stora förhoppningar om att AMD skulle lyckas fylla igen detta hål.

IMG_3939.jpg

Med facit i hand missar dessvärre Radeon R9 380X det omtalade prestandagapet och lägger sig istället i ett betydligt lägre segment. Trots en 14 procentig ökning av streamprocessorer i fullskaliga Antigua XT landar modellen i snitt endast 6 procent ovanför sin lägre prissatta lillebror Radeon R9 380, oavsett vilken upplösning det handlar om.

I jämförelse med konkurrenten Nvidias Geforce GTX 960 är AMD:s nykomling en stark konkurrent, som i många fall kan presentera uppemot 18 procent bättre prestandasiffror i högre upplösningar. Detsamma kan dock även sägas om det redan befintliga Radeon R9 380, där konkurrenskraftig prestanda finns tillgänglig till ett betydligt mer aggressivt pris.

Just priset är troligtvis det största problemet med Radeon R9 380X, där AMD:s rekommenderade priser inte alls stämmer överens med svenska återförsäljare. Med prislappar som söker sig uppåt 2 900 kronor landar många av korten farligt nära Radeon R9 390 utan att för den delen ha prestandan att backa upp dem med.

Sammanfattningsvis är Radeon R9 380X ett intressant kort på pappret som dessvärre faller på en något skev prisbild, ihop med prestanda under förväntan. I dagsläget känns helt enkelt lillebror Radeon R9 380 med 4 GB GDDR5 som ett bättre val i klassen, men med rätt prispress kan säkerligen även R9 380X bli ett intressant alternativ att räkna med i framtiden.

Asus Radeon R9 380X Strix

Taiwanesiska Asus tappning av Radeon R9 380X lämnar oss med väldigt lite att klaga på. Modellen kommer med förhöjda klockfrekvenser ur kartong, vilket enligt våra tester ger modellen en prestandavinst på cirka 4 procent över ett oklockat R9 380X. Ovanpå detta håller företagets kyllösning DirectCU II temperaturerna i schack, samtidigt som ljudnivån pressas ner till imponerande tystnad.

IMG_3936.jpg

Tyvärr lider modellen, likt många andra Radeon R9 380X-modeller, av en för hög prislapp sett till sin prestandaklass. Förhoppningsvis kan priserna komma att sjunka framöver, men tills dess känns lillebror Radeon R9 380 som ett betydligt vettigare val i klassen.

Fördelar

  • Bra prestanda

  • Tyst och effektiv kylare

Nackdelar

  • Hög prislapp för prestandaklassen

Pris vid publicering: 2 790 kronor