Vinklar och reflexer

Viewsonic_VP2780-4K_reflex.jpg

Reflexfiltret hos Viewsonic VP2780-4K är matt och dämpar rummets reflexer väl utan att ge en störande eller synlig struktur över ytan. Det är kort och gott ett bra filter och det hanterar alla situationer utan problem. Filtret lyckas hålla kvar intrycket av svart trots att skärmen står i ett ljust och belyst rum. Det är inte den starkaste dämpningen vi sett i fråga om rumsreflexer. En ljus eller färgad vägg bakom din arbetsplats kan påverka bilden.

Viewsonic_VP2780-4K_reflex_jmfr.jpg

Håller du upp ett vitt papper framför dig, eller bara kör en uppsättning vit t-shirt, kommer det att märkas när du har en mörk bakgrund aktiv. Vi har sett reflexfilter som är mer effektiva på just detta men då brukar de också dras med en tydlig struktur eller "frostighet" som gör sig påmind särskilt när man arbetar med bild och färg.

Panelen mäter ett kontrastförhållande kring 1 100:1 och som är typiskt för IPS- och IPS-liknande paneltekniker håller den färgkvaliteten i vinklar. Det är svårt att säga när det är panelen eller reflexfiltret som tar vid och förändrar bilden i vinkel. Eller med andra ord; du behöver verkligen sitta helt fel framför skärmen för att detta ska vara ett praktiskt problem.

Uniform bild

Bilden är jämn över ytan, vi ser inga avvikelser i ljusjämnhet eller färgåtergivning från hörn till hörn och kant till kant. Skulle det behövas kan VP2780-4K bränna på ganska ordentligt med ljusstyrkan, över 400 cd/m2, vilket lär bli bländande starkt. Samtidigt finns där ljuskraften att köra skärmen i en svårare miljö om det skulle behövas.

Överlag är skärmen väldigt behaglig att arbeta med. Vi körde denna direkt efter Philips stora 40-tummare och trots att det är samma mängd pixlar på 27-tum var förändringen inte dramatisk i fråga om hur väl skärmen fungerar med sin stora pixelmatris. Åtminstone inte för undertecknad som har vad optikern menar är normal synskärpa 1.1–1.2.

Jämfört med tidigare tester av 4K/UHD-skärmar med TN-panel är det vad som kan endast kan beskrivas som subjektivt lugn och tydlig bild med VP2780-4K. Ögonen tröttnar inte alls lika snabbt, inte ens efter en heldag framför skärmen.